Startpagina Akkerbouw

Unieke maaidorser zorgt voor professionalisering onderzoek PIBO-campus

Vorige week is de nieuwe maaidorser aangekomen voor de proefvelden op PIBO-Campus, gespecialiseerd in praktijkproeven in de akkerbouw. Hiermee investeert PIBO-campus bijna 170.000 euro om de graan- en maïsproeven binnen de proefwerking efficiënter op te volgen bij de oogst.

Leestijd : 2 min

Het provinciale praktijkcentrum PIBO-campus vzw te Tongeren zet sinds 1997 in op praktijkproeven in de Limburgse akkerbouw. Hiermee voorziet PIBO-campus vzw in advies voor en begeleiding van de akkerbouwer in een grote diversiteit aan gewassen.

"Het belang van deze rassenproeven voor de Limburgse akkerbouwer is gezien ons zeer specifieke bodemtype groot", aldus gedeputeerde voor landbouw Inge Moors en voorzitter van PIBO-campus vzw. "Het is dan ook belangrijk om deze kennis over granen- en maïsrassen via praktijkproeven uit te bouwen voor onze akkerbouwers." In het kader van dit rassenonderzoek worden er bij PIBO-campus ieder jaar tientallen variëteiten ingezaaid en beoordeeld op onder meer opbrengst, vochtgehalte en ziektegevoeligheid. Om dit proces verder te optimaliseren ontstond de noodzaak om een aangepaste maaidorser voor gebruik in de proefvelden aan te kopen. De medewerkers van PIBO-campus keken al lange tijd uit naar de aankomst van de maaidorser.

"Het bepalen van de opbrengst en vochtgehalte in ieder van de 500 proefvelden was een zeer arbeidsintensieve aangelegenheid die we met de aankoop van deze nieuwe maaidorser grotendeels automatiseren" licht Nele Schouteden, coördinator van het praktijkcentrum PIBO-campus te Tongeren, toe. "De machine is uniek in die zin dat het het enige exemplaar is dat in Vlaanderen rondrijdt."

De investering in deze proefveldmaaidorser vindt niet zomaar plaats in het jaar dat de PIBO-campus vzw haar 20-jarig bestaan viert. "Het toont aan dat we vanuit het provinciale landbouwbeleid de werking van dit praktijkcentrum blijven ondersteunen," onderstreept gedeputeerde Moors. "We zien de investering in deze maaidorser dan ook als een investering in de toekomst."

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs blijft stijgen

Aardappelen Na eerdere prijsstijgingen in de voorbije weken, meldt Belgapom deze week opnieuw een prijsstijging voor de rassen Fontane en Challenger. Ditmaal van 550 naar 600 euro per ton (zonder BTW).
Meer artikelen bekijken