Startpagina Actueel

SALV vindt subsidie voor wolfwerende maatregelen positief maar onvoldoende voor draagvlak

De SALV en de Minaraad vinden de nieuwe subsidieregeling voor preventieve wolfwerende maatregelen bij niet-professionele landbouwers een goede zaak. Door het veranderende jachtgedrag van de dieren moet het wolvenplatform het ’Interventieprotocol probleemsituaties wolf’ wel herbekijken. Bij veehouders in het risicogebied neemt het draagvlak ondertussen af.

Leestijd : 4 min

De aanwezigheid van wolven in Vlaanderen werd in 2018 vastgesteld na een lange periode van afwezigheid. De wolf is een Europees beschermde soort en Vlaanderen moet dus weer leren samenleven met deze soort. De Minaraad en de SALV menen dat na de recente aanvallen door de wolf op diverse landbouwdieren er nog heel wat werk aan de winkel is om het oorspronkelijk draagvlak in het risicogebied te behouden.

Discussie voeren over de evolutie van het jachtgedrag van de wolvenroedel

Er dient hierbij in het wolvenplatform dringend een discussie gevoerd te worden over de evolutie van het jachtgedrag van de wolvenroedel, in relatie tot het “Interventieprotocol probleemsituaties wolf”. Preventieve maatregelen om vee te beschermen zijn bovendien ook nodig om te voorkomen dat wolven zich op termijn gaan specialiseren in landbouwdieren en vergelijkbare prooien, stellen de raden.

Gelet op het feit dat er voor professionele veehouders al een steunmechanisme bestaat, maar er in Vlaanderen ook veel niet-professionele landbouwers een of andere soort vee houden, beoordelen de raden de invoering van deze bijgestuurde subsidieregeling positief. Ook Inspectie van Financiën nam dit als volgt op in zijn advies: “Behoudens (verboden) eliminatie, lijken er weinig alternatieven beschikbaar. Men zou de houders van kleinvee kunnen verplichten/aanmoedigen om zelf alle kosten (of een groter aandeel) van de wolfwerende maatregelen te dragen. Anderzijds: hoe sneller gewenning (vee als gemakkelijke prooi) vermeden wordt, hoe groter de kans op vreedzame co-existentie (subsidie als sensibiliserings-instrument op grote schaal).”

Ook kleinere paardachtigen, zoals pony’s en ezels, opnemen

Wat nu voor advies voorligt, is volgens de raden een hele verbetering ten opzichte van de huidige ad-hoc regeling. Bovendien werd de voorbereiding van dit besluit ook uitvoerig in het wolvenplatform besproken, wat de raden een bijkomend positief gegeven vinden. De raden formuleren in dit briefadvies evenwel nog enkele aanbevelingen op dit ontwerp van besluit.

Met betrekking tot het te beschermen vee dat in aanmerking komt, vragen de raden om ook kleinere paardachtigen, zoals pony’s en ezels, in het algemeen mee op te nemen bij de opsomming van soorten. De raden stellen vast dat hobbyrundveehouders enkel beroep kunnen doen op deze subsidie bij zieke of verzwakte runderen. Het is echter onduidelijk wanneer men hier beroep op kan doen.

In specifieke gevallen hoger bedrag van 4,8 euro per lopende meter

Wat betreft het eenmalig forfait voor onderhoud vragen de raden dat de vergoeding voor onderhoud ook aangevraagd kan worden voor houders die al een subsidie voor het aanpassen van hun omheining hebben verkregen onder de huidig geldende regeling, gezien daar geen vergoeding voor onderhoud in werd voorzien.

In dit kader vragen de raden eveneens dat aan deze houders ook de bijkomende 10% zou worden vergoed. Inzake het maximaal bedrag van 4,8 euro per lopende meter afsluiting zijn de raden van mening dat dit bedrag in bepaalde specifieke gevallen hoger kan liggen (vb. er is een talud aanwezig, waardoor een hogere omheining moet worden voorzien of er moet gewerkt worden met duurdere draad voor paarden, ….).

De raden stellen voor om te voorzien dat van dit bedrag kan worden afgeweken indien kan worden aangetoond dat voor de situatie op terrein een hogere investering vereist is. Ook vragen de raden onder meer om voor professionele landbouwers ook te voorzien in de subsidiëring van gespecialiseerde waakhonden.

Opmerkingen met betrekking tot VLIF-regeling

De raden willen in dit briefadvies ook enkele opmerkingen maken met betrekking tot de VLIF-regeling:

- In de VLIF-regeling is geen ondersteuning voor onderhoud voorzien. De raden vragen dat ook hier een vergoeding voor periodiek onderhoud mogelijk moet zijn, bijvoorbeeld via een beheerovereenkomst.

− Onder de huidige VLIF-regeling is het ook niet mogelijk om eerder gemaakte investeringen met terugwerkende kracht te financieren. De raden stellen vast dat een aantal personen hierdoor tussen de mazen van het net vallen. Ze vragen om na te gaan of er in deze specifieke gevallen een oplossing kan worden voorzien.

- In het VLIF-besluit wordt gesteld dat zieke, kwetsbare of verzwakte dieren enkel met nachtrasters of flexinetten (worden) beschermd; in dat geval is de omheining die in aanmerking komt, beperkt tot maximaal 400 meter, de raden vragen zich af welke redenering aan deze bepaling is verbonden.

− Verder merken de Raden op dat ook onder de VLIF-regeling het normbedrag van 4,80 euro/m afhankelijk van het type omheining te laag is. Ze vragen om ook hier dezelfde regeling te voorzien als degene die hierboven wordt voorgesteld voor de niet VLIFgerechtigde houders.

Voldoende informeren en sensibiliseren over nieuwe subsidieregeling

Afsluitend menen de raden dat de Vlaamse overheid de komende periode schapenhouders (en houders van andere dieren in de risicozone) zo goed en zo veel als mogelijk dient te informeren en sensibiliseren over deze nieuwe subsidieregeling. Het wolvenplatform is het ideale forum om dit samen met alle belanghebbenden op te volgen.

“Daarnaast kan men hier in tweede instantie en op langere termijn bespreken onder welke voorwaarden en op welke termijn er een koppeling kan gelegd worden tussen het nemen van preventieve maatregelen en het vergoeden van schade door aanvallen van de wolf in het kader van het Soortenschadebesluit.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken