Vlaanderen staat even stil bij de Internationale Dag tegen Voedselverlies

Ook in Vlaanderen worden verdere stappen gezet om voedselverspilling tegen te gaan.
Ook in Vlaanderen worden verdere stappen gezet om voedselverspilling tegen te gaan. - Foto: Flickr

De Vlaamse Regering keurde, op voorstel van Vlaamse ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir, het nieuwe actieplan voedselverlies en biomassareststromen op 23 april 2021 goed. Dat plan stippelt het beleid en de concrete acties uit voor de komende vijf jaar om voedselverlies te vermijden en voedselreststromen circulair te gebruiken.

De hele keten wil 30 % van de voedselverliezen voorkomen, opnieuw verwerken als voedsel of hoogwaardiger valoriseren. Om de doelstelling uit het plan te realiseren, is actie nodig in de hele voedselketen. Ook bij de consument.

Rond 7 speerpunten zijn actieprogramma’s uitgewerkt

1. Samenwerking binnen productketens stimuleren

2. Sectorspecifieke programma’s opzetten

3. Vanuit de keten voedselverlies terugdringen bij de consument

4. Sociaal circulair ondernemen opschalen

5. Start-ups rond voedselverlies ondersteunen

6. Lokale besturen ondersteunen

7. Thuiskringlopen stimuleren

Naast preventie en hergebruik, zet het plan ook in op beter sorteren en inzamelen en een hoogwaardigere valorisatie. De organische fractie in het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Zo moet de selectieve inzameling van organisch afval ten laatste in 2023 veralgemeend zijn.

Na preventie en hergebruik ligt nadruk nu op de selectieve inzameling

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir juicht de acties van de partners toe: “Al deze acties dragen bij tot de vermindering van voedselverlies met 30%. Na preventie en hergebruik ligt de nadruk nu op de selectieve inzameling van organisch-biologisch afval bij huishoudens en bedrijven. Een belangrijke schakel om voedsel langer in omloop te houden en de afvalberg verder te verkleinen. En net die ketensamenwerking is de focus en de kracht in het nieuwe actieplan.”

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: ‘Onze voeding is van hoogstaande kwaliteit en circulair werken zit in het DNA van onze agrovoedingsketen. Voedselverlies voorkomen zorgt voor minder kosten én bespaart CO2, triggert innovatie en creëert tewerkstelling. Met ons nieuw actieplan willen we die verspilling nog eens met bijna een derde doen dalen. Dat doen we niet alleen. Heel wat organisaties en bedrijven zijn bereid om hier een erezaak van te maken. Uit respect voor onze boeren, onze voedingsindustrie en ons leefmilieu. Die ambitie moeten we ook als consument delen. Elk van ons kan hiertoe bijdragen. Met enkele kleine inspanningen, kunnen we een groot verschil maken.’

Meer info over het actieplan vindt u op: www.voedselverlies.be,

Acties in de kijker

Het nieuwe actieplan is het resultaat van een intensief participatietraject met alle stakeholders. En ook de uitvoering en opvolging gebeurt in nauwe samenwerking met een brede waaier van partners. Alle actietrekkers zijn verenigd in het Platform Voedselverlies.

Het Departement Landbouw en Visserij en OVAM vormen samen met de actieprogrammatrekkers Flanders’ FOOD, ILVO, Herw!n, Vlaco, Foodwin en VVSG de stuurgroep. Daarnaast engageren nog tal van organisaties zich om actief aan de slag te gaan. Deze Internationale Dag tegen Voedselverlies is voor een aantal van deze partners dan ook echt een dag voor actie! Ontdek hieronder de acties die vandaag plaatsvinden.

LV-departement Landbouw & Visserij

Meest recent

Meest recent