Startpagina Actueel

Boer Steven wint de derde Newbie Award

Het Europese project Newbie zet succesvolle starters en hun bedrijfsmodellen in de kijker. De editie van 2021 was tevens de laatste. De jonge akkerbouwer Steven van Hyfte – beter bekend als Boer Steven – uit Sint-Jan-in-Eremo werd als winnaar uitgeroepen.

Leestijd : 3 min

Nieuwkomers zijn cruciaal voor het behoud van de Europese landbouw en voor de ontwikkeling van het Europese platteland. Newbie trachtte daarom de hindernissen van die nieuwkomers te overbruggen en handvaten aan te reiken voor de realisatie van succesvolle bedrijfsstrategieën. Newbie bestaat uit een consortium van 10 internationale organisaties uit 9 landen. KU Leuven is partner vanuit ons land. Het project loopt sinds januari 2018 en is intussen – na 4 jaar – bijna beëindigd.

Laatste Newbie Award

Aangezien er ieder jaar slechts enkele nieuwelingen zich aan de sprong naar de landbouwsector wagen, organiseerden de projectpartners jaarlijks de Newbie Award. Een Newbie stond daarbij niet noodzakelijk voor een jonge starter, maar evenzeer voor een durver.

Voor deze derde en laatste editie selecteerde de jury 6 laureaten. Van 23 september tot en met 7 oktober kon ook het grote publiek via Facebook op hun favoriete kandidaat stemmen.

Boer Steven kiest voor lokale aanpak

Door een combinatie van de keuze van de jury en van het publiek werd Steven van Hyfte tot winnaar uitgeroepen. Deze goedlachse, jonge akkerbouwer treedt vooral naar buiten als ‘Boer Steven’.

Steven is al de vierde generatie op het familiale bedrijf in Sint-Jan-in-Eremo. Op het eerste gezicht is dit een traditioneel akkerbouwbedrijf met zowel aardappelen, bieten, vlas, graszaad en granen, maar Steven geeft hier zijn eigen toets aan door sterk in te zetten op een lokale verankering. Hij koos voor een deel van zijn percelen een Camp Rémy-baktarweras. “Deze haalt het nodige eiwitgehalte met een beperkte stikstofgift. Deze baktarwe gaat naar onze lokale artisanale bakker Baab. Het brood van onze eigen granen verkopen we via een broodautomaat aan ons bedrijf. We bieden dit brood ongesneden aan en elke week verschilt de samenstelling. De automaat kreeg een plekje naast onze aardappelautomaat, die er sinds 2018 staat. Intussen staat er ook nog een derde automaat waarin we heel wat korteketenproducten verkopen. Het aanbod varieert met de seizoenen. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld al aardbeien, frambozen, blauwe bessen, en nu appels en peren. Alle producten komen van producenten in een straal van 15 km rondom ons bedrijf.”

De automaten werken volgens Steven drempelverlagend. “Potentiële kopers hebben wel eens schroom om op het bedrijf binnen te komen. Ze kopen liever aan de automaten. Daar staat trouwens ook een zitbankje. Dat zorgt voor gezelligheid.” Steven neemt ook wekelijks deel aan de boerenmarkt van Kaprijke.

Landbouwstiel uitdragen

Als ‘Boer Steven’ is hij, samen met zijn vrouw, ook erg actief op sociale media, vooral met zijn Instagramaccount @boer_steven. “Wij vinden het belangrijk om het leven op de boerderij te tonen en te delen. Bovendien is het ook een medium om ons korteketenaanbod kenbaar te maken aan onze volgers.”

Dit jaar kwamen er ook voor het eerst jeugdbewegingen op bivak. “De aanwezigheid van die jongeren tussen 6 en 16 jaar gaf een instant vakantiegevoel. De nieuwsgierigheid en de interesse in ons bedrijf was verrijkend voor beide partijen.”

Steven staat erg open voor nieuwigheden: “Ik vind het noodzakelijk om jezelf soms eens in vraag te stellen.”

Nog mooie projecten

Ook de andere kandidaten hadden mooie projecten. Kris en Ginny Heirbaut uit Temse gooiden hun melkveebedrijf helemaal om. Ze kozen resoluut voor circulaire landbouw. Ze plaatsten niet alleen een pocketvergister, maar starten ook met microalgenkweek in een fotobioreactor. Gunther en Els Willems baten in Gingelom een alpacabedrijf uit. In hun wolspinnerij wordt de alpacawol verwerkt en gecommercialiseerd onder het merk Suzanne. De jonge varkenshouder Niels Van Hoenacker startte uit het niets. Hij houdt nu een tiental Tamworth-varkens op een extensieve manier. Johan en Dominique Van Simaeys openden deze zomer aan hun gemoderniseerde melkveestal ook een bar: De Kijkuithoeve. Hier kunnen bezoekers genieten van het eigen hoeve-ijs en een kijkje nemen in de stallen. Jarno Claeys baat een biologisch groentebedrijf uit in Pittem. Op 4 ha grond produceert hij zo’n 40 soorten groenten. De verkoop verloopt voornamelijk via 3 lokale markten of op bestelling via enkele afhaalpunten. Voor Jarno was de toegang tot grond een grote uitdaging. Via de Landgenoten en een crowdfunding hoopt hij in de toekomst meer zekerheid te krijgen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken