Startpagina Actueel

België vraagt weer Europese steunmaatregelen voor varkenssector

Federaal minister van Landbouw David Clarinval heeft de Europese Commissie officieel gevraagd om snelle steunmaatregelen voor de varkenssector. Dat wordt gesteund door Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. De Belgische varkenssector verkeert nog altijd in een diepe crisis.

Leestijd : 1 min

De situatie verbetert niet en maatregelen op Europees niveau blijven absoluut noodzakelijk, want de nationale maatregelen volstaan niet. We hebben een gecoördineerde aanpak nodig", pleitte Clarinval tijdens een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Brussel.

Winstmarges voor de varkenskwekers blijft negatief

De coronacrisis, de Afrikaanse varkenspest en de hoge prijzen voor energie, meststoffen en veevoeder hebben de varkenssector in een diepe crisis gedompeld. "Met prijzen die extreem laag blijven moet vastgesteld worden dat de winstmarges voor onze kwekers al een hele tijd negatief zijn", beklemtoonde de Belgische minister.

Samen met een 20-tal andere lidstaten had België in oktober al de aandacht gevestigd op de penibele situatie van de varkenshouders. Tot dusver is de Commissie echter niet met bijzondere steunmaatregelen over de brug gekomen.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken