Klimaatverandering centraal tijdens Algemene Vergadering Phytofar
Op 23 november 2021 vond in Technopolis in Mechelen de Algemene Vergadering van Phytofar plaats. De aanwezigen waren blij te kunnen praten over de uitdagingen in de sector van de gewasbescherming en ver daarbuiten. Het thema dit jaar was: “De plantaardige voedselketen en klimaatverandering: alle hoop op technologie?”

Phytofar voorzitter Martin Van Gheluwe (Syngenta)
Duurzame intensivering
In zijn presentatie deelde Olivier Honnay, Conservation biologist aan de
Debat
In het daarop volgende debat ‘Plant based food chain and climate change: all hope on technology?’ gaven panelleden en publiek hun mening over hoe landbouw de klimaatcrisis kan helpen verzachten.
Professor Anne Legrève (UCLouvain)
Kristiaan Van Laecke (Ilvo/Seed@bel)
Ook Marc Sneyders (Bayer CropScience) ziet de uitdagingen van de klimaatverandering: ziekten en plagen komen vroeger of later en zijn sterker. Het feit dat landbouwers geen toegang meer hebben tot vele gewasbeschermingsmiddelen, maakt het risicovoller om een goede teelt te hebben. Hij ziet veel heil in een goede samenwerking van landbouwers met loonwerkers, zodat landbouwers niet zelf de allernieuwste technieken hoeven aan te kopen.
Tegengestelde eisen
Volgens Geert Plaetinck (Syngenta Ghent Innovation Center)
Anne-Catherine Dalcq van CEJA vertegenwoordigt de Europese jonge landbouwers die verschillen door de diversiteit in hun bedrijven en landbouwsystemen, maar elkaar vinden in een gemeenschappelijk politiek en economisch kader. Het Europese landbouwbeleid legt vele nieuwe regels op waardoor de jonge landbouwers op zoek moeten naar extra budgetten om bijvoorbeeld nieuwe technologieën in te zetten. Ook zij vreest voor het wegvallen van een aantal gewasbeschermingsmiddelen, waardoor teelten, zoals bijvoorbeeld chicorei, in de toekomst niet meer mogelijk zullen zijn.
Eric Demaeght wil met enVie Atelier alvast inzetten op het verminderen van voedselverlies door soep te maken van overstocks van bijvoorbeeld veilingen. Hij rekent ook op een gedragsverandering van de consument want zij moeten een eerlijke prijs willen betalen voor duurzame voeding.
Uitdagingen zijn niet onoverkomelijk
Ja, de landbouwers moeten blijvend ondersteund en opgeleid worden om hun passie, kwaliteitsvol voedsel voorzien, zo goed mogelijk uit te voeren. Ja, er is blijvend onderzoek nodig om meer duurzame middelen op de markt te brengen om plagen en ziekten te bestrijden. Ja, we moeten innovatieve technieken durven bekijken zodat onze gewassen zich aanpassen aan klimaatverandering. Maar iedereen lijkt er zeker van dat met een open geest en met inzet van iedereen, de uitdagingen niet onoverkomelijk zijn.
De federale minister van Landbouw David Clarinval,
Peter Jaeken, Secretaris-generaal van Phytofar,