Aanbodbeperkingen, de gestegen inputprijzen én het tekort aan arbeidskrachten wegen momenteel op het economisch herstel, dat heel sterk is.
Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag van de Nationale Bank van België. De omzet was in oktober dit jaar alvast 9 % hoger dan in oktober 2019.
Stijging van de prijzen
Dat is een stevig herstel dat in schril contrast staat met de omzetverliezen die tijdens de Covid-19-crisis werden opgetekend, ook al is een deel van de omzetstijging toe te schrijven aan een stijging van de prijzen.
Hoewel het herstel krachtig oogt, geldt dat niet voor alle sectoren.
De ondervraagde bedrijven melden dat het tekort aan arbeidskrachten en de bevoorradingsproblemen de productie of de dienstverlening met respectievelijk 5 en 4 % hebben beperkt.
De bevoorradingsproblemen treffen de groothandel, de niet-voedingswinkels, de landbouw, de bouwnijverheid en de verwerkende nijverheid sterker.
Het tekort aan arbeidskrachten heeft een grotere impact op de bouwnijverheid, de landbouw, en opvallend, sommige bedrijfstakken die sinds maart 2020 zwaar getroffen zijn door de crisis, zoals de horeca, de reisbureaus en de niet-medische contactberoepen.
Uit de rondvraag blijkt dat het tekort aan arbeidskrachten van alle sectoren het grootst zou zijn in de landbouwsector.
Medewerkers gezocht
Het bewijst de hypothese dat tal van medewerkers in de zwaarst getroffen bedrijfstakken een andere baan hebben gezocht en gevonden. In de landbouwsector stelt meer dan de helft van de ondervraagden een matig tot een groot personeelstekort te ondervinden.
De bevoorrading was al in juni verstoord, maar het huidige klimaat heeft de problemen voor tal van bedrijven nog verergerd.
Zo ondervindt meer dan 80 % van de ondervraagde ondernemingen uit de groothandel, detailhandel (levensmiddelen en niet-levensmiddelen), de industrie en de bouwnijverheid bevoorradingsproblemen.
Dat geldt ook voor meer dan 60 % van de bedrijven in de landbouw en de horeca.
De vaakst genoemde reden voor die bevoorradingsproblemen is de schaarste bij de leveranciers, hoewel ook transportproblemen regelmatig worden aangehaald in de groothandel, de niet-voedingswinkels en de industrie.