De enorme daling is vooral te wijten aan droogte in Noord-Amerika, Europa en Australië. Na de droogte is het veel gaan regenen in Duitsland, Noord-Frankrijk en Polen waardoor de zorgen bij IGC groeien over de beschikbaarheid van voldoende tarwe en gerst van hoge kwaliteit. Het is voor het eerst in vijf jaar dat de wereld meer graan verbruikt dan produceert.
Het graanverbruik evenaart dit seizoen bijna het record van vorig seizoen, terwijl de productie sterk daalt. De wereldwijde graanvoorraden krimpen met 45 Mt naar 478 Mt (Mt = miljoenton). Daarmee kan de wereld 23 procent van het jaarlijkse verbruik dekken. Dat is de laagste stocks-to-use-ratio in 3 jaar. Hoe kleiner de voorraden, des te groter de opwaartse druk op de graanprijzen.
De voorraden graan in de wereld blijven relatief groot, omdat de wereld in de vijf jaar hiervoor enorme voorraden tarwe en maïs heeft opgebouwd. Daarom blijven de tarwe- en maïsprijzen op een relatief laag niveau staan, ondanks de productiedaling ten opzichte van vorig seizoen.