Startpagina Actueel

Europese lidstaten sterk verdeeld in varkenscrisis

13 lidstaten, onder meer ons land, vragen van Europa dringend maatregelen en steun voor de varkenscrisis. 7 lidstaten steunen die oproep echter niet. Die 7 lidstaten zouden in de Europese Raad een blokkerende minderheid kunnen hebben als het tot een stemming over de landbouwcrisisreserve komt.

Leestijd : 2 min

Na Duitsland en Nederland hebben ook Frankrijk en Polen steun beloofd aan de varkenssector in eigen land. Frankrijk wil maar liefst 270 miljoen euro bijdragen en Polen 100 miljoen euro. Vlaanderen maakte enkele maanden geleden... 16 miljoen euro vrij. Voor een bedrag van 100 miljoen wordt wel in overbruggingsmogelijkheden voorzien.

Geen gelijk speelveld

Europa blijft intussen doofstom voor de hulpkreten vanuit de Vlaamse varkenshouderij, die alsmaar luider klinken. Boerenbond begrijpt de beslissing van Europa niet: “Door geen steunmaatregelen te nemen en lidstaten aan te moedigen om nationale steun te verlenen, is het gelijke speelveld helemaal weg. Dat staat haaks op de waarden van de Europese Unie”, zegt Wouter Wytynck, varkensexpert bij Boerenbond, aan het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

“Vlaanderen maakte 16 miljoen euro vrij, maar dat is veel te weinig”, zegt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). “Slechts een klein deel (5,75 miljoen euro) dient effectief als directe steun voor varkenshouders. Het merendeel van het bedrag gaat naar promotie- en labelcampagnes en naar het betalen van Rendac-facturen.” In Wallonië krijgen varkenshouders immers 526 euro per zeug. In Nederland kan een bedrijf tot 225.000 euro krijgen.

Op de meest recente vergadering van het Europees Landbouwcomité met diverse experten bleek eens te meer de grote verdeeldheid tussen de lidstaten. 13 lidstaten, waaronder ons land en gesteund vanuit Vlaanderen, vragen marktmaatregelen. 7 lidstaten (Duitsland, Spanje, Italië, Denemarken, Nederland, Zweden en Finland) steunen die oproep echter niet. Die landen zouden goed zijn voor twee derde van de productie.

“Het is een signaal dat men niet kan negeren”, aldus Europees commissaris Janusz Wojciechowski. De omvang van het Franse pakket zou, indien opgeschaald op EU-niveau, 2,7 miljard euro bedragen. Dat is 6 keer meer dan de landbouwcrisisreserve. Die reserve bedraagt 497,3 miljoen euro. “Indien die wordt ingezet, is goedkeuring nodig van het Europees Parlement en van de Raad. Het inroepen van deze maatregel kent ook beperkingen, omdat er voorwaarden aan verbonden zijn.”

Singapore en Vietnam

De vraag is ook waar Europa zich moet op richten: op de lidstaten met de meeste varkens of de lidstaten met de meeste varkenshouders? “Men moet het eens zijn over het inzetten van die reserve.” Lees: de 7 lidstaten die tégen de inzet van marktmaatregelen zijn, zouden een blokkerende minderheid in de Raad kunnen zijn. “Binnenkort ga ik een delegatie naar Singapore en Vietnam leiden, juist met als doel nieuwe markten te vinden voor onze landbouwproducten. Ik zal er graag ook de varkenssector vertegenwoordigen en enkele varkenshouders meenemen om contacten te leggen”, aldus Europees commissaris Janusz Wojciechowski. De concentratie van varkensvleesproductie in Europa is hoog. 2% van de varkenshouders neemt 75% van de varkens voor hun rekening. Intussen bloedt de varkenshouderij verder.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken