Startpagina Veeteelt

Europees Parlement implementeert meer richtlijnen rond welzijn landbouwhuisdieren

OP 15 januari keurde het Europese Parlement de implementatie van richtlijnen rondom de bescherming van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren goed. De EU-wetgeving rondom het welzijn van landbouwhuisdieren moet worden verduidelijkt om te zorgen voor een meer eenduidige toepassing in alle lidstaten.

Leestijd : 4 min

De resolutie werd goedgekeurd met 496 stemmen voor, 140 stemmen tegen en 51 onthoudingen. De Europarlementariërs benadrukken onder leiding van rapporteur Jérémy Decerle (Renew, FR) dat de huidige EU-wetgeving inzake het welzijn van voedselproducerende dieren niet volledig in alle lidstaten wordt toegepast. Het Parlement roept op tot duidelijkere regels:

• Minder ruimte voor interpretatie van EU-regels voor het welzijn van landbouwhuisdieren

• Financiering voor boeren en wederkerigheid bij import

• Geharmoniseerd EU-etiketteringssysteem voor dierenwelzijn

Uniforme en volledige wetgeving

De resolutie roept op tot duidelijkere EU-regels voor dierenwelzijn, waardoor er minder ruimte is voor interpretatie. De wetgeving moet uniform en volledig worden toegepast in alle lidstaten, in plaats van aangescherpt of verder uitgebreid. De herziening van de dierenwelzijnsregels moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens, effectbeoordelingen en een benadering per soort, zegt het verslag. Het Parlement waarschuwt echter dat praktijken die bedoeld zijn om het dierenwelzijn te verbeteren, tot hogere productiekosten kunnen leiden en de werkdruk van boeren kunnen verhogen. Daarom moeten boeren voldoende tijd, ondersteuning, training en financiering krijgen, benadrukken de EP-leden.

Copa-Cogeca reageert tevreden: “De duidelijke verwerping van een tegenvoorstel en de 72% meerderheid die op 15 februari is behaald, toont aan dat het Europees Parlement vertrouwen heeft in het vermogen van zijn landbouwers om de meest geavanceerde wetgeving inzake dierenwelzijn ter wereld om te zetten in praktijk. Ondanks de regelmatige kritiek op de veestapel op EU-niveau zijn wij verheugd dat het Europees Parlement dit feit erkent en de veetelers aanmoedigt hun inspanningen voort te zetten.”

Wederkerigheid bij de import

Bij de actualisering van de dierenwelzijnsregels moet volgens de parlementariërs ook rekening worden gehouden met het concurrentievermogen van EU-landbouwers op de mondiale markt. Daarom roepen zij de Commissie op om op multilateraal niveau en in bilaterale overeenkomsten te onderhandelen over wederkerigheidsclausules over de naleving van dierenwelzijnsnormen voor geïmporteerde producten. De invoer in Europa van vee of vlees dat niet voldoet aan de Europese dierenwelzijnsnormen moet volgens het Parlement verboden worden.

Copa-Cogeca: “Het is de vraag naar algemene coherentie die wij in goedgekeurde verslag het meest toejuichen. Coherentie bij de toepassing van de bestaande en toekomstige regels inzake dierenwelzijn in alle lidstaten, waardoor gelijke concurrentievoorwaarden op de interne markt van de EU worden gehandhaafd. Coherentie met het handelsbeleid van de EU. De landbouwers in de EU kunnen hun uiterste best doen om de dierenwelzijnsnormen te verhogen, maar het zou begrijpelijk zijn als deze inspanningen zouden uitmonden in een concurrentievoordeel voor de handelspartners van de EU die lagere normen hanteren dan wij. 

Dierenwelzijn heeft ook betrekking op het welzijn van de landbouwers. Daarom is het belangrijk dat de EU niet vergeet dat een van haar essentiële taken erin bestaat de landbouwers te ondersteunen om de EU-burgers en de wereldmarkt te voorzien van hoogwaardig, betaalbaar en veilig voedsel dat op een duurzame manier is geproduceerd. De landbouwers en hun coöperaties zijn zich er ten volle van bewust dat het vertrouwen van de consumenten in de hoge waarde en de kwaliteit van de Europese landbouw- en voedingssector afhangt van de handhaving van hoge normen voor diergezondheid en dierenwelzijn”, aldus Copa-Cogeca.  

Hoog op politieke agenda

Belgisch Europarlementariër, en plaatsvervangend lid van de landbouwcommissie, Tom Vandenkendelaere (EPP, CD&V): "Dierenwelzijn staat hoog op de politieke agenda van het Europees Parlement. In het rapport staat de vraag naar meer dierenwelzijn op landbouwbedrijven centraal. Dit is niet alleen in het belang van dieren en boeren, maar ook van de consumenten. Het rapport evalueert de inspanningen die boeren doen, waarbij we volgens mij meer rekening moeten houden met de afschrijvingstermijnen van investeringen. In het rapport bekijken we ook de huidige problemen in de implementatie van de wetgeving.

Het doel is vooral om het beleid wetenschappelijk te onderbouwen en de aanpak dier per dier te bekijken. In de onderhandelingen bracht ik daarenboven het element van het gelijke speelveld aan: zowel voor boeren binnen de EU als voor handel tussen de EU en derde landen wint dit element, terecht, steeds meer aan belang. Ik ben tot slot ook zelf voorstander van een vrijwillig label met aandacht voor het dierenwelzijn. Een vrijwillig label staat landbouwers die extra inspanningen doen op vlak van dierenwelzijn immers toe de kost door te rekenen op de eindfactuur. Dit kan tot een meerprijs op de markt leiden."

Welzijnsetikettering van dierlijke producten

Aangezien de huidige vrijwillige en veelal particuliere EU-etiketteringssystemen voor dierenwelzijn aanzienlijk verschillen, pleiten de Europarlementariërs voor een verplicht EU-kader voor vrijwillige etikettering, dat een praktisch kader biedt maar ruimte laat voor particuliere initiatieven.

Volgende stappen

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zij het EU-wetgevingskader voor dierenwelzijn gaat herzien en tegen eind 2023 een voorstel over de etikettering van dierenwelzijn presenteert.

Sanne Nuyts

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken