In de oorspronkelijke omgevingsvergunning van 17 september 2020 werden aan 3M lozingsnormen voor 9 PFAS opgelegd die gelden tot 1 juli 2022. Ondertussen diende 3M na te gaan of de waterzuiveringsinstallatie verbeterd kon worden. Op 21 oktober 2021 beslist de deputatie evenwel om de lozingsnormen voor alle gevaarlijke stoffen bij te stellen. Het ging om een onmiddellijke verstrenging, gelet op het voortschrijdend inzicht in de ernstige toxische impact en in de technische haalbaarheid van verwijdering van PFAS uit afvalwater. De deputatie en de minister hadden het initiatief ook aangekondigd bij de Nederlandse provincie Zeeland en de toenmalige Nederlandse minister Barbara Bakker.
Verstrenging lozingsnormen
Voor 9 nominatief genoemde PFAS, waaronder PFOS, wilde de deputatie strengere lozingsnormen opleggen aan het bedrijf tussen 1µg/l en 20 µg/l, met onmiddellijke ingang. 3M ging echter in beroep tegen het besluit van de deputatie, waardoor het dossier op het bord van Demir terecht kwam. Zij beslist op advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie om de betrokken lozingsnormen voor alle genoemde stoffen te verstrengen tot maximum 0,1 µg/l met onmiddellijke ingang. Dat is een verstrenging t.a.v. de bestreden beslissing. Dat wil zeggen dat niet alleen voor PFOS de norm van 0,1 µg/l geldt, maar ook voor PFOA, PFBS, PFHpA, PFHxA, PFHxS, PFOSA, PFPA en PFBA.
Voor andere, niet nominatief in de vergunning genoemde stoffen, worden bijzondere voorwaarden opgelegd waarbij een aparte lozingsnorm aangevraagd moet worden.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Van bedrijven zoals 3M verwacht ik dat ze ten volle investeren om de aanwezige concentraties van gevaarlijke stoffen tot het strikte minimum te beperken. Er zal nauw op toegezien worden dat deze lozingsnormen gerespecteerd worden en bij overtredingen zal ingegrepen worden, zoals eerder ook al gebeurde via veiligheids- en bestuurlijke maatregelen tegen de multinational. In tussentijd blijft Vlaanderen samen met onder meer Nederland samen op Europees niveau pleiten voor het gecoördineerd inperken van PFAS-gebruik tot louter strikt essentiële toepassingen”.