Startpagina Actueel

(Voorlopig) nog geen gebrek aan kunstmest...

Volgens minister Demir is er (voorlopig?) nog geen tekort aan kunstmest, maar de prijzen schieten wel de hoogte in. Dat heeft alles te maken met de actuele energie- en oorlogsproblematiek. Momenteel worden veel Renure-producten toegepast in plaats van kunstmest.

Leestijd : 3 min

Minister Zuhal Demir (N-VA) schaart zich achter innovatieve meststoffen zoals Renure-producten (REcovered Nitrogen from manURE) die ze omschrijft als een duurzaam alternatief voor kunstmest door hun circulair karakter. Ze maakt werk van de transitie van nutriëntenverwijdering naar nutriëntenrecuperatie voor de omslag naar een duurzame landbouw.

Kunstmestvervanger

Renure is de officiële term voor kunstmestvervangers. De term geeft aan dat het gaat om stikstofhoudende meststoffen die gewonnen worden uit dierlijk mest of uit digestaat waarvoor dierlijk mest gebruikt is.

Deze producten hebben een vergelijkbare werking qua benutting van stikstof als kunstmest. Ze hebben geen hoger risico op nitraatuitspoeling. In de praktijk gaat het om mineralenconcentraten, spuiwater uit indampinstallaties en uit dunne fractie van digestaat.

Uitstekend alternatief

Renure-producten kunnen momenteel al worden gebruikt ter vervanging van kunstmest binnen de norm van 170 kg dierlijke stikstof per ha. Voor teelten zoals wintergraan en groenten, die gangbaar nog sterk met kunstmest bewerkt worden, bieden Renure-meststoffen nu al een goed alternatief. Dit is wettelijk mogelijk.

Bovendien promoot B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit, al het gebruik van dierlijke mest bij granen in plaats van de gangbare kunstmest. Landbouwers worden geïnformeerd over deze producten uit de mestverwerking. Er zijn volgens de minister intussen al veel alternatieven voor kunstmeststof.

Oorlog beïnvloedt voedselvoorziening

Met bovenstaande argumentatie komt minister Demir tegemoet aan tussenkomsten die Tinne Rombouts (CD&V), Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Chris Van Steenwegen, (Groen), Bart Van Hulle (Open VLD) en Bruno Tobback (Vooruit) haar voorlegden in de commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie in het Vlaams parlement.

De algemene teneur was daarbij de bekommernis om de effecten van de oorlog in Oekraïne op onze eigen voedselvoorziening te milderen en op te vangen.

Rusland en Oekraïne gaan door als de graanschuren van Europa. Ze zijn bovendien belangrijke leveranciers van grondstoffen voor onder andere kunstmeststof (potas en fosfaat.) Doordat die markt verstoord wordt, dreigen we ook bij ons in de problemen te komen wat betreft het gebruik van kunstmest voor onze voedselvoorziening.

Dierlijke mest als alternatief

Tinne Rombouts stipte aan dat de voedselproductie in Vlaanderen voor de helft afhankelijk is van het gebruik van kunstmeststoffen. Ze betoogde dat indien de dierlijke mest op een correcte manier bewerkt wordt, dit op een duurzame en verantwoorde manier het hoofd kan bieden als alternatief voor chemische kunstmeststoffen, die onbetaalbaar en mogelijk zelf niet meer beschikbaar worden.

Ze dringt er bij de minister op aan om aan Europa te vragen om de Nitraatrichtlijn aan te passen. Dat moet een meer circulair gebruik van dierlijke mest mogelijk maken. Vlaanderen zou volgens haar ook kunnen vragen om gebruik te maken van de uitzonderingsmaatregel.

“Het is vandaag dat landbouwers hun teeltplannen maken. In functie daarvan worden de komende weken de velden bemest’, zegt Rombouts. Zij dringt er bij minister Demir op aan om een snelheid hoger te schakelen en om samen met de minister van Landbouw een bondgenootschap te zoeken om onze voedselvoorziening in Vlaanderen en bij uitbreiding in Europa veilig te stellen.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken