Startpagina Actueel

Veevoederingrediënt Bovaer doet intrede in praktijk bij Danone

Het veevoederingrediënt Bovaer kan de methaanuitstoot de komende jaren met 20-40% doen dalen. Het ingrediënt, ontwikkeld door DSM, werd in samenwerking met ILVO als eerste op een praktijkbedrijf getest bij een Belgische melkveehouder van Danone en zal ook als eerste bij de melkveehouders van Danone in België worden gebruikt vanaf dit jaar.

Leestijd : 4 min

Danone zal voor het eerst in België samen met haar melkveehouders het voedingssupplement Bovaer toedienen aan koeien om de methaanuitstoot te reduceren. Op 30 maart kondigde Actimel, het vlaggenschipmerk van Danone in België, ook aan dat het de Carbon Trust-certificering behaalde. Zo wordt Actimel het eerste verse zuivelmerk van Danone dat koolstofneutraliteit bereikt voor de volledige productiecyclus.

Een verbintenis op lange termijn

Joris Relaes (ILVO): “Dankzij de toevoeging van het ingrediënt Bovaer aan het veevoer kan de methaanuitstoot van de veestapel met 20-40% verminderd worden. Dat ingrediënt is het resultaat van een decennium aan wereldwijd wetenschappelijk onderzoek, waaronder meer dan 50 onderling getoetste studies en 48 veldproeven. De voordelen op lange termijn, de veiligheid van dit ingrediënt voor het vee en de consumenten en het gebruiksgemak van dit ingrediënt werden bevestigd in een anderhalf jaar durende test in Vlaanderen bij een melkveehouder van Danone.”

Dennis Rijnders van DSM, de Bovaerproducent: “Methaangassen ontstaan in de pens van de koe door het eten van gras. Het voedingssupplement Bovaer zorgt ervoor dat koeienpensen minder methaan produceren. We verwachten dat het supplement vanaf mei verkrijgbaar is bij alle veevoederhandelaars.

Het toedienen van het ingrediënt aan het veevoeder is niet moeilijk. Het gaat om een theelepel per dag per koe. Bovaer kan gemengd worden onder het ruwvoer, of toegevoegd worden aan het krachtvoer.”

Dennis Rijnders (links) en Joris Relaes (rechts) leggen de vele voordelen van Bovaer uit.
Dennis Rijnders (links) en Joris Relaes (rechts) leggen de vele voordelen van Bovaer uit. - Foto: SN

Minder methaanuitstoot

Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Voeding: “Vorig jaar werden meer dan 600 investeringen in functie van het klimaat goedgekeurd. Ook in de toekomst zullen wij hier verder op inzetten en blijven we onze landbouwers ondersteunen om nog duurzamer en klimaatvriendelijker te produceren.

Zo hebben we de afgelopen maanden een steunregeling uitgewerkt specifiek voor landbouwers die methaanreducerend veevoeder zoals Bovaer gebruiken. Ik maak hiervoor 1 miljoen euro vrij van de 8 miljoen euro voor pré-ecoregelingen. Dat is 15 euro per koe, goed voor een dekking van 30% van de meerkost die aan het gebruik van het ingrediënt is verbonden. Met de 1 miljoen euro dekt de subsidie zo 20.000 koeien. Al 350 landbouwers toonden interesse tijdens een webinar. Aanvragen kunnen tot eind april worden ingediend.”

Ook testen in Nederland

Ook in Nederland zijn testen met Bovaer aangevat. FrieslandCampina zette in samenwerking met voerproducent Agrifirm een grote proef op bij zowat 200 Nederlandse melkveebedrijven.

Volgens topman Hein Schumacher van FrieslandCampina is beperking van de broeikasgasuitstoot van koeien een van de routes om het klimaatdoel te halen. Hij is blij dat de aangesloten veehouders als eerste een ‘waardevolle praktijkervaring’ met het middel mogen opdoen. Agrifirm zal het voedingssupplement aan de deelnemende boeren leveren.

DSM heeft 10 jaar aan Bovaer gewerkt. Eerder werd het middel al voor gebruik goedgekeurd in Brazilië en Chili.

Laagste CO2-uitstoot

Johan Hillen, voorzitter van de producentenorganisatie ‘Beste Melk’, die aan Danone levert: "Danone heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van het verminderen van de CO2- en methaanuitstoot. Danone was ook de eerste melkinzamelaar van België die de koolstofvoetafdruk van elk melkveebedrijf ging meten om zo aan het resultaat een premie te koppelen. We zijn er vandaag erg trots op dat de CO2-uitstoot van de Belgische ophaling de laagste is van alle Danone-ophalingen wereldwijd.

Onze CO2-uitstoot is tussen 2017 en 2021 met 20% gedaald en we zijn vastbesloten om die nog verder terug te dringen. Over het geheel genomen zit de grootste impact voor ons in de verdere vermindering van de methaanuitstoot via veevoer en de toename van het aandeel van lokaal veevoer. Wij zijn dan ook erg tevreden met de steun van de Vlaamse overheid om in de toekomst de uitstoot nog verder terug te dringen. Als landbouw, industrie en overheid samenwerken, boeken we de beste resultaten.”

Carbon Trust-certificering

Danone is intensief bezig met duurzaamheid en is dan ook zeer trots op de onlangs verkregen Carbon Trust-certificering: “De Carbon Neutral Footprint-certificering van Carbon Trust omvat een verbintenis op lange termijn en voor de toekomst met een jaarlijkse herberekening van de voetafdruk met de bedoeling deze telkens te verminderen. Om de certificering te behouden, zet Danone in op de reductie in de hele levenscyclus van Actimel met een intern stappenplan waarbij het veevoer ingrediënt Bovaer een belangrijke rol speelt, want onze inspanningen stoppen hier niet”, aldus Nathalie Pfaff, General Manager van Danone België.

Na de persconferentie was er nog even tijd voor een bezoek aan de productiesite van Actimel.
Na de persconferentie was er nog even tijd voor een bezoek aan de productiesite van Actimel.

Andere initiatieven

Danone start in 2022 met het nemen van bodemstalen. Over 4 jaar doen ze dat nogmaals, van alle percelen groter dan 0,5 ha om de koolstofopslag te meten. In samenwerking met de Bodemkundige Dienst België wil Danone zo begrijpen waarom bepaalde percelen beter koolstof capteren dan andere. Meer dan 50 Danone melkveehouders doen mee aan dit project. Danone is het eerste zuivelbedrijf dat zo een omvangrijk koolstofcaptatie project opzet in België. Het opslaan van koolstof in de bodem is immers een sleutelelement om de CO2-uitstoot te compenseren en zal ook leiden tot meer vruchtbare bodems.

Bovendien wil Danone België de productiesite in Rotselaar tegen 2030 koolstofneutraal maken, onder meer door 100% groene elektriciteit te gebruiken het verbruik van thermische energie drastisch te verminderen. Het bedrijf zal ook haar koolstofvoetafdruk blijven verkleinen met behulp van verpakkingsinnovaties en het weglaten van het plastic hoesje rond de Actimel-flesjes tegen medio 2022, waardoor tot 8 ton plastic en 19 ton CO2 per jaar kan worden bespaard.

Een sterk lokaal engagement

Het merk Actimel ontving de Carbon Neutral Footprint-certificering vanwege Carbon Trust, een onafhankelijk wereldwijd adviesbureau voor klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Het flesje, dat getuigt van een sterk lokaal engagement, wordt geproduceerd met melk van boerderijen in een straal van gemiddeld 70 km rond de Belgische fabriek in Rotselaar en wordt het eerste zuivelproductmerk bij Danone dat koolstofneutraal is.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken