Het RIVM erkent dat, via een foutief databestand, de moderne stallen met emissiereducerende technieken een foute code kregen. Een code die geen rekening houdt met emissiereducerende technieken. Stallen met moderne emissiereducerende technieken kregen een code toebedeeld die hoort bij een minder schoon staltype. Doordat die moderne stallen vaak veel dieren hebben, is het effect van de blunder voor die stallen groot. Minister Van der Wal zegt dat ze ten zeerste te betreurt dat zoiets kon gebeuren. Het RIVM geeft aan de fout te evalueren.
Veel kritiek
Ook in de tweede kamer krijgt de blunder een staartje. Zo spreekt BBB-Kamerlid Caroline van der Plas over ‘prutsers’. Zij wil een gedetailleerd feitenrelaas van de minister. “Eerst een complete sector willen uitdunnen, wat de burger 25 tot 60 miljard en voedselzekerheid kost, en nu dit. We hebben te maken met een minister en een ambtenarentop zonder enige kennis van zaken bij wie geen enkel lichtje gaat branden bij zo’n lijst. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?” Het kabinet vraagt nu om een gecorrigeerde lijst.
Eerder al onder vuur
Minister Van der Wal maakte op 31 maart haar beoogde stikstofaanpak bekend. Die kreeg meteen veel kritiek van de oppositiepartijen. In de brief was de lezen dat de minister de stikstofaanpak gaat versnellen en intensiveren door maximaal in te zetten op het vrijwillig laten stoppen van boeren en de opkoopregelingen aantrekkelijker te maken.
Van der Wal hoopt op veel vrijwilligers, maar geeft ook aan dat dwingende maatregelen tot de mogelijkheid behoren als de vrijwillige keuzes onvoldoende resultaat opleveren. En dat stoot veel mensen tegen de borst.
Volgens de boerenactiegroep Agractie is krimpen het hoofddoel is geworden. Dat is onnodig, vindt die organisatie, want een aanzienlijk deel van de boeren zal stoppen door gebrek aan opvolging. Farmers Defence Force beschuldigt dan weer de minister van het 'ruimen van boeren'.