Startpagina Actueel

85 jaar Ilvo: veredeling in een succesverhaal

Ilvo is 85 jaar, en dat moet gevierd. En hoe kan dat beter, dan op de jaarlijkse open velddag? Hier werd namelijk uit de doeken gedaan waarvoor Ilvo stond, staat en zal staan in de toekomst. Veredelen voor nieuwe, betere en gezondere rassen blijft het doel.

Leestijd : 3 min

Veredelen, het toenmalige Rijksstation voor Plantenveredeling, startte ermee in 1932. Initieel was het de bedoeling grassen en klavers onder handen te nemen. Door veredeling zou de kwaliteit en de opbrengst ervan een stuk verbeteren. Later, na WOII, werd ook veredeld in de sierplantensector.

Sindsdien zijn er heel wat nieuwe rassen bijgekomen, en ook nu wordt stevig verder veredeld. Het laatste jaar alleen al kwamen er 14 nieuwe ‘cultivars’ bij op de Belgische of buitenlandse rassenlijsten. Het kennen van de behoeften en uitdagingen zijn van enorm belang de nieuwe rassen te ontwikkelen. Samenwerking met onder andere de zadensector is niet weg te denken.

Minister van Landbouw Joke Schauvliege kon ook haar trots niet onder stoelen of banken steken: “Eén van de meest recente mijlpalen is de lancering van een voor Vlaanderen nieuw gewas: soja. Dit jaar hebben de eerste pionier-boeren zo’n 50 hectare soja ingezaaid. Het is de bedoeling om het areaal op korte tijd te laten groeien naar meer dan 1.000 hectare. En dat nakende succes zal niet alleen mogelijk worden omdat de hele keten zich zorgvuldig heeft georganiseerd en de meerwaarde fair verdeelt. Eén van de randvoorwaarden voor het succes zal ook de kennis over de teelt zijn.” Op de open velddag werd dan ook meer toelichting gegeven over dit subtropisch gewas.

Veredeling in andere gewassen kwam eveneens aan bod op de open velddag, zoals bij het vertrouwde maïs, suikerbieten, kuilmaïs, gras, klaver... Dat het Ilvo denkt aan de uitdagingen rond klimaatopwarming werd ook duidelijk. Zo experimenteert men met grassen en andere gewassen die beter tegen droogtestress kunnen. Verder kon men meer uitleg krijgen over andere lopende onderzoeken omtrent nieuwe gewassen, zoals over quinoa, de rubberpaardenbloem en goudsbloem.

Wat verder aan bod kwam tijdens de 85-jarige viering was het feit dat in sommige programma’s gekozen wordt voor participatieve veredeling. Hierbij gaan telers samen met de veredelaars werken aan nieuwe gewassen. Ook samenwerking met andere veredelaars is niet nieuw: zo stelt Ilvo zijn eigen technieken en kennis beschikbaar voor andere veredelaar.

Ten slotte wil Ilvo zich niet beperken tot de belangrijke gewassen, maar heeftt het instituut ook oog voor de ‘kleine’ landbouwgewassen. Investering door de overheid blijft een must, ook in de toekomst. Joke Schauvliege benadrukt dat de Vlaamse overheid bewust zal blijven investeren in de veredeling van die ‘kleine’ landbouwgewassen: “Wij bevinden ons in een veredelings-landschap waarin de private sector uit steeds minder, maar steeds machtigere spelers bestaat. De overheid moet en zal daarom zijn verantwoordelijkheid nemen en de diversiteit van de landbouwgewassen, en de diversiteit van de rassen binnen de kleinere landbouwgewassen, stimuleren en garanderen.”

Een uitgebreid verslag over de 85-jarige viering van het Ilvo volgt in een volgende editie.

M.V.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken