ILVO-Dier brainstormde tijdens FestIlvo met sectorfederaties, commerciële bedrijven, veehouders, landbouworganisaties, retailers, onderzoekers en beleidsmakers over de toekomst van de Vlaamse veehouderij.
Meerdere rollen
Drie sectorfederaties - BFA, Fedagrim en FEBEV - namen ook het woord. Zij gaven aan dat ILVO diverse rollen zou kunnen opnemen, nl. een adviserende en attenderende rol naar het beleid toe; een objectieve communicatierol naar zowel sector, overheid als maatschappij; een uitvoerder van praktijkgericht onderzoek en een onafhankelijk en vlot bereikbaar kenniscentrum. Het management en onderzoekers van ILVO-DIER gaan met deze waardevolle input verder aan de slag bij het updaten van hun onderzoeksvisie.
Halverwege september vond FestIlvo, het festival van Weten en Eten naar aanleiding van de 90ste verjaardag van ILVO, plaats. Met 2 professionele dagen die meer dan 1.000 stakeholders op de been brachten, een publieksdag die meer dan 7.000 bezoekers lokte, en een scholendag met 800 middelbare scholieren, kan dit als heel succesvol worden geëvalueerd. Op vrijdag 16 september organiseerde ILVO-Dier en het ILVO Living Lab Veehouderij een contactnamiddag rond innovatie in en voor de veehouderij.
Onderzoeksvisie bijschaven
ILVO is de laatste jaren hard gegroeid, maar het aantal uitdagingen waar de landbouwsector voor staat ook. Bart Sonck (afdelingshoofd ILVO-Dier): “We bekijken welke richting we moeten uitgaan om deze uitdagingen aan te pakken. De input van onze stakeholders is hierbij essentieel. Welke expertises zouden we best behouden, afbouwen of aanwerven? Hoe kunnen we samenwerken met praktijkbedrijven en commerciële bedrijven? En hoe vinden onze onderzoeksresultaten optimaal ingang op praktijkbedrijven?”
Verwachtingen van stakeholders
Tijdens de contactnamiddag werd het podium gegeven aan 3 externe sprekers, nl. Marc Devriese (COO Fedagrim), Katrien D’hooghe (Managing Director BFA) en Michael Gore (Managing Director FEBEV) die in het verleden reeds meermaals samenwerkten met ILVO. Zij haalden - elk vanuit hun sectorfederatie - hun bezorgdheden en uitdagingen voor de veehouderij aan en spraken ook hun verwachtingen naar ILVO hieromtrent uit. Deze werden onder de deskundige leiding van Franky De Letter (hoofdredacteur Varkens- en Melkveebedrijf) in een debat bediscussieerd. Vanuit ILVO zetelden Bart Sonck (afdelingshoofd ILVO-Dier), Sam De Campeneere (wetenschappelijk directeur ILVO-Dier) en Greet Riebbels (hoofd communicatie ILVO) in het panel.
ILVO als adviseur van het beleid
Bart Sonck bevestigde dat ILVO wel degelijk een adviserende taak heeft, maar nuanceert dat ILVO niet de machtiging heeft om beleidsbeslissingen te neme:. “ILVO adviseert het beleid, maar beslissingen worden genomen door het beleid zelf.”
Vaak wordt gedacht dat ILVO volledig gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid, maar dat is niet correct gezien die nog slechts instaat voor 27% van ILVO’s middelen. Het aandeel Eigen Vermogen - het private gedeelte van ILVO - wordt steeds belangrijker. Sam De Campeneere vulde daarop aan dat ILVO naast een adviserende ook een attenderende rol opneemt naar de overheid toe. “Wanneer we merken dat er iets op til is in de sector, proberen we daarop te anticiperen door (concept)nota’s op te stellen met objectief (cijfer)materiaal die aan het beleid worden aangeleverd”, aldus Sam De Campeneere. ILVO kan dus wel een schakel zijn vanuit de sector naar de overheid, maar de uiteindelijke beslissingen liggen bij het beleid zelf.
Vlnr. Moderator Franky De Letter, Michael Gore (FEBEV), Katrien D’hooghe (BFA), Marc Devriese (Fedagrim), Bart Sonck (ILVO) en Sam De Campeneere (ILVO)
Wetenschappelijk comité
Tijdens het debat wezen de stakeholders meermaals op het feit dat bestaande innovatieve technieken voor emissiereductie niet aan de AEA/PAS-lijst toegevoegd kunnen worden omdat het wetenschappelijk comité ontbonden is. Binnenkort zou dat comité echter opnieuw opgericht worden en vermoedelijk zullen er ook enkele ILVO-onderzoekers in zetelen. ILVO is echter ook de idee genegen om een ‘proefstalregeling’ uit te werken zoals die in Nederland bestaat. Daarbij worden stallen ingericht met innovatieve technieken die nog niet via de PAS/AEA-lijst goedgekeurd zijn om op die manier effectief in de praktijk de impact van deze technieken te kunnen bestuderen. ILVO zal hiervoor ook ijveren bij het beleid, maar zoals eerder aangehaald bepaalt ILVO het beleid niet.
Samenwerking tussen ketenpartners
Uit het debat werd duidelijk wat de stakeholders van ILVO verwachten. Het lijkt meer dan ooit duidelijk dat alle stakeholders verschillende schakels vormen in een ketting en dat door intens samen te werken meer behaald kan worden in de aanpak van eerder vernoemde uitdagingen. ILVO-Dier gaat na dit debat verder met de waardevolle input die het gekregen heeft om zijn onderzoeksvisie bij te schaven. Bart Sonck: “We bedanken graag onze stakeholders en zien veel opportuniteiten in samenwerkingen met de sector en de praktijkbedrijven. Op die manier hopen we blijvend bij te dragen aan een Vlaamse veehouderijsector met toekomstperspectief”.
Kennisuitwisseling
Behalve luisteren naar de behoeften en noden uit de sector wilde ILVO met dit netwerk- en brainstormmoment potentiële nieuwe partners laten kennismaken met de co-creatiemogelijkheden binnen het ILVO Living Lab Veehouderij.
Bart Sonck: “Het ILVO Living Lab Veehouderij is een open platform voor onderzoek, co-creatie, innovatie en kennisuitwisseling binnen de veehouderijsectoren varkens, kleinvee en rundvee. Via samenwerkingen binnen de agrovoedingsketen willen we innovatie en de valorisatie van onderzoek versnellen en bereikbaar maken voor alle stakeholders in de veehouderij”.
De virtuele rondleidingen in de rundvee-, varkens- en kleinvee-infrastructuur werden zeer gesmaakt. Op termijn zullen deze tours, naast de reeds bestaande infrastructuurvideo’s, expertise en co-creatiemogelijkheden beschikbaar zijn op de vernieuwde ILVO Living Lab Veehouderij-website www.ilvolivinglabveehouderij.be.