Startpagina Actueel

Landbouwers voelen zich niet gehoord door Welkom Wolf

Jan Loos van Welkom Wolf gaf op dinsdag 25 oktober een lezing over de wolf in de bibliotheek van Mol. Zo’n 80 voor- en tegenstanders waren aanwezig. Tijdens de presentatie bleef alles relatief rustig, maar bij het stellen van de vragen achteraf waren er toch wat frustraties aan beide kanten.

Leestijd : 3 min

Tijdens een presentatie van zo’n 2 uur gaf Jan Loos veel relevante informatie over de wolven in ons land. Waar komen ze vandaan? Waar jagen ze op? Hoe zien ze eruit? Veel landbouwers wilden graag in gesprek gaan met hem, en zakten daarom af naar Mol. Ook veel voorstanders van de wolf waren aanwezig.

Emotionele vragenronde

De tegenstanders van de wolf die aanwezig waren, kwamen vooral uit Limburg, waar de wolven hun territorium hebben. Sommigen reden lange afstanden, maar jammer genoeg kon bij aankomst niet iedereen binnen omwille van het beperkte aantal plaatsen.

De afspraak was om pas na de presentatie vragen te stellen, en daar hielden aanwezige landbouwers zich aan. Hier en daar was er wel eens geroezemoes en hoorde je een blikje bier opengaan, en er werd wel eens gezucht, maar al bij al bleef het rustig. Bij het vragenrondje liepen de spanningen hoger op.

Een landbouwster stelde de eerste vraag. Ze vertelde hoe haar dochter van 12 jaar ’s nachts met schrik voor de wolf naast haar bed komt staan om te zeggen dat ze niet kan slapen. Ze gefrustreerd vroeg of dat normaal is. Loos antwoordde daarop dat ze waarschijnlijk zelf haar kinderen bang had gemaakt voor de wolf met foute informatie. Bij zijn kinderen zou dat niet gebeuren. Hij drukte iedereen ook op het hart dat een wolf geen mens zal aanvallen.

Daarop reageerde mevrouw emotioneel dat de lievelingspony’s van haar dochters vriendinnetje waren doodgebeten, en dat dat feiten zijn, geen enge verhaaltjes die boeren verzinnen. Het gaat in haar omgeving over niets anders dan de wolf en over wat hij aanricht, en daar kunnen ze hun kinderen niet voor afsluiten.

Vervolgens merkte een hobbyboer op dat het plaatsen van netten allemaal wel kan, maar dat het onderhoud daarvan nog een extra last is voor de boer, naast alle andere uitdagingen waarmee ze vandaag al te maken krijgen. Boeren in Limburg hebben ook slapeloze nachten, omdat ze ongerust zijn over de dieren die buiten staan. Hij vroeg zich af of de aanwezigheid van die wolven opweegt tegen het leed van alle landbouwers en hobbyhouders in wolvengebied.

Daarop zei Loos dat het antwoord heel simpel is: “Je kan van mening zijn dat die wolf hier niet mag zitten, maar dat gaat helemaal niets helpen, want die zit hier wel.” Daarna maakte hij een absurde vergelijking: “Ik ben ook vierkant tegen de zwaartekracht. Ik heb daaraan moeten wennen, en ik moet daarmee leren samenleven, net zoals jullie moeten leren samenleven met de wolf.”

Loos vervolgde: “Je kan er dus voor kiezen om je schapen in de wei te zetten en ze te laten doodbijten, ofwel doe je daar iets aan. Als je ze beschermt, gebeurt er niets, want er is nog geen dier doodgebeten dat in een wolfproof omheining stond.”

Weinig begrip voor elkaar

Er was een duidelijke spanning te voelen tussen voor- en tegenstanders van de wolf. Beide groepen kunnen elkaar moeilijk begrijpen. Dat bleek achteraf ook in een Facebookgroep van Welkom Wolf. Na de lezing kwamen er enkele onrespectvolle reacties over de aanwezige boeren in de groep te staan. De reactie van Jan Loos was er daar een van. Hij reageerde op een eerder bericht, waarin gezegd werd dat alle boeren achteraan in de zaal zaten. De desbetreffende reactie: “Die zaten ook al achteraan in de zaal toen het verstand werd uitgedeeld. Tegen dat ze aan de beurt waren, was alles op...”, aldus Jan Loos.

SN

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken