Startpagina Akkerbouw

Nieuwe thema’s in de tuinbouwafdeling van de Werktuigendagen

Luc De Reycke is in het dagelijks leven teeltleider van het PCG (Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem), maar is daarnaast voor de Werktuigendagen de coördinator voor hetgeen het tuinbouwgebeuren aanbelangt.

Leestijd : 7 min

Luc De Reycke legt uit dat voor de tuinbouw op het evenemententerrein in Oudenaarde op een andere wijze gewerkt wordt dan voor de landbouw. Voor de tuinbouwgewassen gaat de organisatie gronden huren van de landbouwers en gaat de organisatie door middel van tussenkomst van het PCG de teelten zelf aanleggen en verzorgen. Doordat de gronden gehuurd worden is er een vrije keuze om teelten aan te leggen. Dit biedt iets meer vrijheid en de mogelijkheid om in te spelen op bepaalde thema’s. Aan de andere zijde is de ruimte voor de tuinbouw beperkt tot een vijftal hectare, waardoor er ook geen te grote demonstraties opgezet kunnen worden.

Het PCG en zijn medewerkers gaan ook de komende editie doen wat reeds in het verleden al gebeurde en beproefd is, namelijk oogstmachines in een aantal teelten laten zien. Voor de editie van twee jaar geleden werd er gekozen om een grote diversiteit aan teelten te demonstreren. Voor de editie van 2017 wordt er anders ingezet: aandacht voor iets minder teelten, maar meer aandacht voor enkele specifieke thema’s in functie van de actualiteit in de groentesector. Dit zijn de onderwerpen water, uien en bataat (zoete aardappel).

Water: irrigatie en fertigatie

Waar het vroeger slechts sporadisch nodig was om te beregenen, is beregening de laatste jaren een noodzaak geworden om een normale productie en bijhorende kwaliteit te halen. Denk maar aan de zomer en de herfst van 2016 en het voorjaar en de zomer van 2017. Daarom wordt op het tuinbouwveld een hoek voorzien waar verschillende aspecten van irrigatie en fertigatie aan bod komen.

Luc De Reycke geeft aan dat ze bij het PCG dit jaar verschillende malen de voorjaarsdroogte verwenst hebben. De teelt van uien viel zo niet mee. Er werd gestart na gras, waardoor de bodem al vrij droog was. Meermaals moest er beregend worden om de opkomst van de uien veilig te stellen, maar ook om de groei erin te houden. Gekeken naar de stand van de knolselder en prei was deze eind augustus ook eigenlijk ‘te licht’. De heer De Reycke bemerkt dat beregenen niet alleen een inspanning is voor de teler, maar ook een aanzienlijke kost.

Het PCG verzorgt dit jaar specifieke thema’s zoals water, uien en innovatieve thema’s zoals zoete aardappelen tijdens de Werktuigendagen.
Het PCG verzorgt dit jaar specifieke thema’s zoals water, uien en innovatieve thema’s zoals zoete aardappelen tijdens de Werktuigendagen.

Uien

Het areaal uien is de laatste jaren sterk toegenomen, zowel in België als in Nederland. Voor het eerst worden op de Werktuigendagen uienrooiers gedemonstreerd, net zoals een zaai- en plantmachine. Het PCG is een vijftal jaar geleden met praktijkonderzoek in ui gestart. Tijdens de Werktuigendagen 2015 legde het PCG reeds een rassendemo ui aan. De bodem van het terrein is immers uitermate geschikt voor de teelt van ui. Er ligt een proefplatform met een tiental proeven. Gedurende de Werktuigendagen kan men op de stand van het PCG terecht voor resultaten of een bezoek aan de proeven.

Innovatieve teelten

Voor dit thema werd bataat of zoete aardappel uitgeplant. Bataat wordt in Noord-Europa steeds meer geconsumeerd en wordt momenteel vooral ingevoerd vanuit Zuiderse landen. Door het opwarmend klimaat stelt PCG vast dat, mits een aantal aanpassingen in teelttechniek, de teelt ook lukt in Vlaanderen.

Het tuinbouwgedeelte is (net als vorige editie) centraal gelegen aan het kruispunt tussen de Kattedoornstraat en de Stropstraat, aan de inkom van de shuttle (langs de N60). Hierdoor is het tuinbouwgebeuren goed geïntegreerd in het geheel van de Werktuigendagen.

Tijdens de komende editie van de Werktuigendagen vinden op het tuinbouwveld verschillende demonstraties plaats. Zo zijn er demonstraties met rooimachines in prei, witte kool, knolselder en ui, maar demonstreert men ook met plantmachines en machines voor mechanische onkruidbestrijding.

Naast de demonstraties biedt tuinbouw ook tentoonstellingsruimte aan voor allerhande tuinbouwmachines en standen van verschillende groentezaadhuizen (met bijhorende demovelden voor hun rassen).

De demonstraties in tuinbouw zouden quasi onmogelijk zijn zonder het PCG (Proefcentrum voor de Groenteteelt). Zij hebben opnieuw gezorgd voor alle teeltwerkzaamheden, van zaaien tot planten over de volledige gewasverzorging tot aan de oogst. Ondanks de grote diversiteit en de droogte van de afgelopen maanden, die veel extra (beregenings)werk met zich meebracht, staan de meeste teelten er netjes bij.

Rooidemonstraties

Voor de oogstdemonstraties van prei, knolselder, ui en sluitkool werd gekozen voor 1 perceel per machine. Op ongeveer 15.000m² zullen 6 constructeurs hun machines demonstreren.

Luc De Reycke ziet dat er veel oogstmachines worden verkocht in de sector van de vollegrondsgroenten, fabrikanten zouden zelfs moeilijk mee kunnen met leveren. Hij ziet geen grote technische evoluties, maar machines die steeds meer gepersonaliseerd worden op vraag van de gebruiker. Hiernaast is er meer aandacht voor de kwaliteit van het geoogste product.

Prei

Er zullen vooral grotere machines demonstreren, verschillende machines op rupsen met ruimte voor meerdere containers op één oogstmachine. De constructeurs slagen er meestal in om op individuele vragen van producenten in te gaan en er komen steeds meer machines op de markt die anders zijn. Verschillende machines (groot en klein) van de firma’s Baekelandt Jan, Marc Verhoest & Metaalconstructie Bouckaert kunnen tijdens de Werktuigendagen met elkaar vergeleken worden.

Witte kool

Manueel oogsten is fysiek zwaar en arbeidsintensief. Constructeurs zoeken reeds verschillende jaren naar technieken om de kolen automatisch te kunnen snijden. Hoe men op dit vlak vorderingen maakt, nu ook voor de oogst van sluitkolen voor de versmarkt, kan bij Baekelandt Jan, Marc Verhoest & Metaalconstructie Bouckaert worden beoordeeld.

Knolselder

In de teelt van knolselder wordt door Vanhoucke Machine Engineering een oogstmachine gedemonstreerd die uitgerust is met rubberen trekriemen voor maximale grip op de knolselder en een axiaalrollenbed om de wortels en het bladgroen te verwijderen. Via een kantellift rollen de knollen in de container, zodat deze niet beschadigd worden door impact van de val. De machine waarmee gedemonstreerd wordt, is voorzien van tractie op het rechterachterwiel, zodat ook in de meest natte omstandigheden de knolselder comfortabel gerooid kan worden.

Plantdemonstraties

Bij de plantmachines ziet Luc De Reycke dat deze steeds sneller en preciezer planten met minder personeel. Ten opzichte van de Werktuigendagen in 2015 zullen er nu minder plantmachines komen. Maar dit komt ook doordat dit net twee jaar geleden een thema was en nu niet.

Vier firma’s zullen demonstreren met gekende plantmachines voor trays en perspotten. Snel en efficiënt planten is de boodschap. De demonstranten zijn: Abemec - Fidele Iper Duplex, Baekelandt Jan - type Perdu PS P4000, Debruyne Agri - Ferrari Multipla en zelfrijdende Radotrap, West Plant Checchi Magli Trium.

Mechanische onkruidbestrijding

Besparen op herbiciden is een belangrijk aspect in een duurzame bedrijfsvoering. Tijdens de Werktuigendagen zullen drie firma’s schoffelmachines en wiedharken demonstreren op jonge maïs en sla. Een onkruidbrander zal demonstreren op een groenbemester die een drietal weken voor de Werktuigendagen gezaaid wordt, zodat het resultaat snel en duidelijk zichtbaar is.

De demonstranten zijn: Debruyne Agri aanwezig met Rinoweed (schoffel voor sla), Lambers LMB is voor het eerst aanwezig op de Werktuigendagen met een eigen kleinschalig ontwerp van schoffelmachine. Vanhoucke Machine Engineering toont talrijke verbeteringen aan zijn wiedhark, voornamelijk richting meer efficiëntie. De onkruidbrander heeft nu een temperatuursensor, zodat de chauffeur continu de temperatuur op de bodem kan volgen en zo kan zien of hij sneller of trager moet rijden.

Zaadhuizen

Verschillende groentezaadhuizen zullen aanwezig zijn. Sommige zaadhuizen hebben enkel een standruimte of tent genomen, andere kozen ervoor om een demoveld op te zetten met rassen van verschillende teelten.

Clause koos er dit jaar voor om een demoveld te laten aanleggen met rassen bloemkool, selder, courgette en wortelen. Bayer (Nunhems) koos enkel voor een demoveld met rassen prei, selder en wortelen.

Nieuw in 2017 is het Australische zaadhuis Magnus Kahl Seeds, dat sjalot en uienrassen verdeelt. Omwille van het belang dat er is voor uien komen zij naar de Werktuigendagen. Zaadhuizen met standruimte en demoveld zijn Bayer (Nunhems) en Clause SA.

Zaadhuizen met standruimte zijn Bejo zaden Belgium bvba, Magnus Kahl Seeds, Sanac, Seminis (Monsanto) en Syngenta.

Onder het thema ‘innovatieve teelt’ wordt de zoete aardappel in de schijnwerpers geplaatst op de  tuinbouwafdeling van de Werktuigendagen.
Onder het thema ‘innovatieve teelt’ wordt de zoete aardappel in de schijnwerpers geplaatst op de tuinbouwafdeling van de Werktuigendagen.

Specifieke thema’s

Thema water: irrigatie en fertigatie

Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar informatie rond irrigatie en fertigatie zal hierover via geleide bezoeken uitleg gegeven worden. Het PCG en Vlaams watercoördinator Bart Debussche zullen zowel in de voormiddag (11.00u) als in de namiddag (14.30u) toelichting geven rond de wetgeving en de mogelijkheden en knelpunten hiervan. De verzamelplaats is de stand van het PCG, die centraal gelegen is op het tuinbouwveld.

Abemec (Irtec) en Farmstore (Perrot) zullen een haspel tentoonstellen en PCG zal een sproeiboom demonstreren. Verder zal Spranco-Matic (Toro/Heybroeck) demonstreren hoe fertigatietape gelegd wordt en zullen de voordelen van fertigatie besproken worden.

Luc De Reycke benadrukt dat er in de onderzoekswereld meer aandacht gaat zijn voor irrigatie/fertigatie. De laatste jaren hebben zij bijna altijd gemerkt dat deze techniek haast een noodzaak wordt. Demonsteren met beregeningsmachines op de Werktuigendagen zal echter niet gebeuren om bezoekers te ontzien van een nat pak.

Thema uien

Holaras-Hoopman Machines en VSS Machinebouw zullen het loofmaaien en het oogsten (= op zwad leggen in één werkgang) demonstreren. Verder zal Kramer het zaaien/planten van uien ook demonstreren.

Uien wordt jaar na jaar een belangrijker thema bij ons en is het al wereldwijd gezien, bemerkte de heer De Reycke.

Proefplatform

Het PCG heeft op het tuinbouwterrein op de Werktuigendagen een proefplatform zaai- en plantuien aangelegd met de volgende onderzoeksitems:

- Rassenproef zaai- en plantuien (rassen in functie van ziektegevoeligheid)

- Efficiëntie van middelen tegen trips

- Spuittechniek: driftreducerende doppen voor de bestrijding van trips en valse meeldauw

- Beredeneerde bestrijding van valse meeldauw

- Beheersing van Fusarium

- Onkruidbestrijding

- Bemesting en bladvoeding

Tijdens de Werktuigendagen kan men op de stand van het PCG terecht voor meer informatie omtrent resultaten en proefveldbezoeken.

Overige standhouders op de tuinbouwafdeling zijn Abemec met de Bargam Grimac (wendbaar zelfrijdend spuittoestel), plastiek leggen op ruggen wordt gedemonstreerd door Van Den Heuvel Jeroen. En traditiegetrouw heeft ook het PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt te Kruishoutem) hier een stand.

Naast de demonstraties zullen de aanwezige constructeurs vóór hun te rooien perceel nog diverse andere machines tentoonstellen. Er is dus een mix van informatie en actie.

T.D.

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken