Sojateelt in Vlaanderen

Toon Kerkhofs van Aveve sprak over het action lab “Introductie en opschaling van de Vlaamse sojateelt met afzet voor humane consumptie op industriële schaal”. Samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO, voedingsproducent Alpro en geïnteresseerde akkerbouwers willen ze naar 100 ha soja in 2018.

De wettelijke erkenning van 
fungiciden en inoculanten voor de sojateelt zou volgend jaar in 
orde moeten zijn.
De wettelijke erkenning van fungiciden en inoculanten voor de sojateelt zou volgend jaar in orde moeten zijn. - LBL

Kerkhofs ziet de sojaketen als volgt: “Aveve verkoopt het sojazaad aan de landbouwers. Die zaaien het in in mei, en oogsten in september of oktober. De sojabonen verkopen ze aan Aveve, die ze droogt, reinigt en op haar beurt verkoopt aan Alpro. In Wevelgem maakt Alpro er dan sojaproducten van.”

Als werkpunt wijst Kerkhofs op de lage rendabiliteit voor de landbouwer. Op dit moment lopen de dossiers voor een wettelijke erkenning van fungiciden en inoculanten. “Met dank aan ILVO en Inagro zouden die volgend jaar in orde moeten zijn”, stelde Kerkhofs. Met inoculanten - die doorgaans bestaan uit stikstoffixerende rhizobiumbacteriën - zouden ook hogere eiwitgehalten mogelijk zijn.

Meest recent

Meest recent