Startpagina Actueel

Boerenbond noemt voorstel Europese Commissie belangrijke eerste aanzet

“Het voorstel van de Europese Commissie rond de aanpak van oneerlijke handelspraktijken, dat vandaag voorgesteld werd, is een eerste aanzet uit die hoek om hierop een antwoord te bieden”, aldus Boerenbond.

Leestijd : 2 min

De organisatie noemt het voorstel van de Commissie een bescheiden maar symbolisch belangrijke stap.

Boerenbond vindt het belangrijk dat er in de eengemaakte Europese markt een basisregeling rond oneerlijke handelspraktijken komt. “Bijvoorbeeld de eenzijdige wijziging van contracten, soms zelfs met terugwerkende kracht, is een stuitende praktijk die gereguleerd moest worden”, klinkt het resoluut.

De focus op verse en bederfelijke producten in het voorstel noemt Boerenbond terecht. De noodzaak om te verkopen kan tegen de verkoper gebruikt worden om tot een onevenwichtige overeenkomst te komen.

Wat beter is behouden

Vlaanderens grootste boerenvereniging stelt wel vast dat er vandaag al bilaterale en interprofessionele afspraken zijn die verder gaan dan wat nu voorgesteld wordt. Met name de betaaltermijn van maximaal 30 dagen staat vaak scherper. Het is belangrijk dat deze afspraken verder gerespecteerd worden en dat de wetgeving niet de nieuwe standaard wordt.

Vaststelling is ook dat het voorstel beperkt blijft totslechts vier strikt verboden praktijken, en bijkomend vier praktijken die verboden zijn tenzij de partijen hierover bij het sluiten van de leveringsovereenkomst duidelijke en ondubbelzinnige afspraken gemaakt hebben.

Bijkomend initiatief belangrijk

Aan het gegeven dat oneerlijke handelspraktijken vooral hun oorsprong vinden in onvoldoende uitgewerkte overeenkomsten, onevenwicht in onderhandelingsmacht tussen partijen en dat ze daarenboven sectorspecifiek en contextgebonden zijn, wordt met dit voorstel volgens Boerenbond geen oplossing geboden. Daarom blijft bijkomend vrijwillig initiatief zoals het Ketenoverleg en brancheorganisaties belangrijk om naast dit zeer beperkte Europese initiatief verder zelfregulerend te kunnen optreden.

Stok achter de deur ontbreekt

Hoewel het Europese initiatief voorziet in overheidstoezicht, afdwingbaarheid en sanctionering, blijft ook dit beperkt tot de beperkte lijst oneerlijke handelspraktijken. Daarmee wordt geen antwoord geboden op de verwachting rond een ‘stok achter de deur’. “Wanneer zelfregulering niet opgevolgd wordt en klachten hierover op basis van bemiddeling via vrijwillige initiatieven onvoldoende aangepakt worden, is het cruciaal dat een toezichthouder van overheidswege ultiem kan tussenkomen in een geschil”, vindt Boerenbond. Al blijft overleg binnen de keten volgens de organisatie steeds de eerste optie.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken