Startpagina Actueel

Meerderheid boeren zoekt niet snel hulp

In oktober 2017 stuurde ‘Zot van ’t Boeren’ een vragenlijst rond onder land- en tuinbouwers. Onder de noemer “Zeg het ons” bevroegen de organisatoren 163 deelnemers over helpen en geholpen worden. Zoeken ze hulp bij problemen? Zien ze signalen bij elkaar? Bieden ze hulp? Hoe doe je dat dan?

Leestijd : 2 min

Helpen en geholpen worden, het is zo moeilijk. Bijna twee derde van de 102 landbouwers die deelnamen aan de vragenlijst “Zeg het ons” van ‘Zot van ‘t Boeren’ gaf aan niet snel hulp te zoeken wanneer iets moeilijk loopt. Meer dan de helft van hen geeft aan dat ze niemand tot last willen zijn. Verder heeft net geen 40  % de indruk dat de landbouworganisaties hen niet kunnen helpen.

Het overgrote deel (87  %) van de 61 landbouwers die wel vlot hulp zoeken, zijn matig tot heel tevreden met de resultaten ervan. Waar zoeken de ondervraagde landbouwers hulp? Op één staat de boekhouder, op twee de eigen familie en op drie ‘Boeren op een Kruispunt’. De vierde plaats is voor de huisarts. Pas dan komen de landbouworganisaties, de bank en vrienden.

87 % van de deelnemende landbouwers antwoordde dat ze het zich aantrekken als iemand uit de buurt zich niet goed voelt. 79% zegt dan zelf te helpen. Bij het helpen hoort doorverwijzing. Naar ‘Boeren op een Kruispunt’ verwijst men het meest door, daarna naar de huisarts en daarna naar de boekhouder.

Niet iedereen voelt zich altijd lekker in zijn vel. Stress hebben, onrecht ervaren en onmacht tegenkomen is een deel van het (beroeps)leven. Als dit veel voorkomt, als dit je uit balans brengt, als je medemens nadeel ondervindt dan start de bewustwording dat je wel eens een probleem zou kunnen hebben. Durf toegeven dat het moeilijk gaat. Deel dit met anderen en doorbreek de taboes. Zoek samen naar een oplossing en begin met stappen naar wat wél mogelijk is. (Zie tips in het onderstaande kader.)

Ook weer gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hulp en advies zoeken en vinden is de boodschap. Psychologen, therapeuten, psychiaters, welzijn- en sociale werkers hebben de kennis en de kunde om iemand te helpen zichzelf terug te vinden. Ze zetten zorgtrajecten om alles terug in de juiste balans te brengen, ook met de omgeving.

Maar net zoals controleurs en politiekers hebben hulpverleners niet altijd het juiste zicht op het leven op een land- of tuinbouwbedrijf. Soms lijkt het wel alsof hulpverleners van een andere planeet komen. Die twee werelden zouden best wat meer en dichter bij mekaar mogen komen.

Het project Zot van ’t Boeren organiseert vormingsnamiddagen voor die hulpverleners en voor die helpers uit de landbouwwereld op 6 en 22 november. Meer info en alle resultaten van het onderzoek vindt u op www.zotvantboeren.be.

Zot van ‘t Boeren

Startpagina Actueel Leestijd : 4 min 3 photos Chapitre Op de zetel bij de ‘boerenpsycholoog’Op de zetel bij de ‘boerenpsycholoog’ 1 photo

Lees ook in Actueel

Krachtig signaal om plaats in natuur te behouden

Actueel Op Pinksterdag hielden een 800-tal ‘partners van het buitengebied’ een vreedzame protestwandeling in Antwerpen. De betogers wilden een halt toeroepen aan het volgens hen ‘waanzinnig beleid’ dat een overvloed aan administratieve lasten oplegt, leidt tot een negatieve beeldvorming van het platteland en hen opzadelt met veel regelgevende beperkingen.
Meer artikelen bekijken