Startpagina Akkerbouw

Signalisatieborden waarschuwen voor modder op de weg tijdens oogstseizoen

"Modder op de weg", een sensibiliseringscampagne van de provincie West-Vlaanderen, gaat maandag 16 september opnieuw van start. De campagne werd enkele jaren geleden opgestart na een reeks zware verkeersongevallen door vervuilde wegen tijdens de oogstperiode. "Modder op de weg" is ondertussen aan zijn 19de editie toe.

Leestijd : 1 min

Met de campagne wil de provincie enerzijds de vervuilers wijzen op het voorkomen van modder op de weg en anderzijds weggebruikers waarschuwen door aangepaste signalisatie. Zo kunnen de weggebruikers hun rijgedrag aanpassen. Er worden ook duidelijke afspraken gemaakt tussen landbouwers, de gemeente en de politie. Veel gemeenten zorgen voor signalisatieborden en een meldpunt voor informatie. De campagne wil ook de veiligheid van de landbouwers tijdens het reinigen van landbouwwegen te verhogen.

Ongeveer de helft van alle West-Vlaamse steden en gemeenten neemt deel aan de campagne. Cijfers van de Verkeersveiligheidsbarometer van het verkeersinstituut Vias tonen aan dat de campagne nodig is. Van januari tot en met augustus waren er in West-Vlaanderen 2.454 letselongevallen. In 2018 waren er dat nog 2.968. "Als men weet dat deze ongevallen het vaakst voorkomen op gemeente- en gewestwegen, is een campagne zoals 'Modder op de weg' uiteraard nog meer op haar plaats", zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

Bieten In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.
Meer artikelen bekijken