Seizoen van grondwitloof geopend in Zaventem

Het witloofseizoen is weer begonnen: circa 100 telers brengen hun product op de markt.
Het witloofseizoen is weer begonnen: circa 100 telers brengen hun product op de markt.

De vzw Brussels Grondwitloof, de gemeente Zaventem en de provincie Vlaams-Brabant wilden met een officiële opening de seizoensgroente in de kijker stellen. Zaventem behoort tot de pioniersgemeenten rond Brussel waar grondwitloof ambachtelijk geteeld wordt. De groente ligt in de winkel van september tot eind mei. Deelnemers aan het openingsevenement brachten een bezoek aan drie grondwitloofbedrijven in Zaventem.

Vervoerd door een paardentram maakten ze kennis met de drie verschillende stappen van het teeltproces: zaad, wortel en forcerie (kropteelt). Dat proces gaat terug op een oude techniek om in de winter verse vitaminerijke groenten te kweken. Grondwitloof wordt anno 2019 in Vlaanderen aangeboden door honderd telers, van wie ruim tachtig in Vlaams-Brabant. Vorig jaar waren dat er nog 110. Het doorgeven van het seizoensproduct aan nieuwe generaties verloopt steeds moeizamer. De opvolging is niet meer verzekerd, onder meer omdat jongeren er na een slecht seizoen vaak snel mee kappen. "Wij willen starters ondersteunen en jarenlange vakkennis doorgeven.

De zware stiel schrikt vele gegadigden af", zegt Frans Van Meldert, voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof.

Belga

Meest recent

Meest recent