Startpagina Actueel

Kinderboerderij Rivierenhof is Levend ErfgoedHof

Steunpunt Levend Erfgoed vzw heeft de Kinderboerderij Rivierenhof onderscheiden met het kwaliteitslabel ‘Levend ErfgoedHof’ (LEH). Het erf aan de Parkweg in Antwerpen (Deurne) krijgt deze erkenning omdat het actief meewerkt aan het in stand houden van streekeigen landbouw- en neerhofdieren.

Leestijd : 2 min

“Door de uniforme, steeds sneller evoluerende productieprocessen en technieken in de agrarische sector dreigen verscheidenheid en genetische eigenschappen van authentiek lokale erfgoeddieren verloren te gaan,” stelt Jan Martens, voorzitter van Steunpunt Levend Erfgoed vzw. Zijn vereniging ijvert reeds een kwarteeuw voor het behoud van oude en streekeigen rassen. Kinderboerderij Rivierenhof is volgens hem de perfecte plek om het verleden een heden te geven. Hij gelooft dat producten van levend erfgoed ook commercieel kunnen aanslaan, en verwijst daarbij naar diverse voorbeelden uit Frankrijk.

Kinderboerderij Rivierenhof ligt vlakbij snelweg E19 en een tramlijn. Het lag vroeger in de ‘groene gordel’ rond Antwerpen maar is inmiddels omringd door bebouwing.
Kinderboerderij Rivierenhof ligt vlakbij snelweg E19 en een tramlijn. Het lag vroeger in de ‘groene gordel’ rond Antwerpen maar is inmiddels omringd door bebouwing. - Foto: JCB

Martens: “De ver doorgedreven industrialisatie en specialisatie in de landbouw, zorgt voor een genetische verschraling. Slechts enkele gespecialiseerde, hoogproductieve rassen blijven over. Vele oude rassen van landbouw- en neerhofdieren zijn reeds verdwenen, vele andere staan op het punt te verdwijnen. Steunpunt Levend Erfgoed werkt voor het behoud van wat er nog is.”

Inspanningen beloond

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen, voegt toe: “Reeds enkele jaren zet de Kinderboerderij Rivierenhof in op lokale bedreigde landbouwrassen. Zo lopen er al een hele tijd een Belgisch trekpaard, een Belgisch warmbloedpaard en een Kempens rund rond. Je kan er ook een kudde Kempense schapen, een toom Mechelse hoenders, Antwerpse Smierels en Rode Ardenner kalkoenen bewonderen. Deze inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven en worden nu door het Steunpunt Levend Erfgoed vzw beloond met het kwaliteitslabel ‘Levend ErfgoedHof’.”

“Het in stand houden van deze veelal zeldzaam geworden rassen gebeurt door ermee te kweken, ze terug in te zetten (bijvoorbeeld voor natuurbegrazing) en mensen uitdrukkelijk opnieuw met de erfgoeddieren in contact te brengen,” vertelt Eveline Sierens, teammanager publiekswerking van de provinciale groendomeinen regio Antwerpen. “Deze erkenning creëert een prachtige kans om een nieuwe bladzijde toe te voegen aan het reeds zeer boeiende erfgoedverhaal van het Rivierenhof.”

Een erfgoedras dat op Kinderboerderij Rivierenhof kan worden bewonderd, is de Mechelse kalkoenkop.
Een erfgoedras dat op Kinderboerderij Rivierenhof kan worden bewonderd, is de Mechelse kalkoenkop. - Foto: Robin Fasseur.

Rivierenhof

Kinderboerderij Rivierenhof is de enige kinderboerderij van Antwerpen. De Kinderboerderij is in 1975 opgericht. Daarvoor behoorde het terrein en de gebouwen tot een proefcentrum van de lokale landbouwschool. Vandaag werken er 5 personen, waarvan 4 in voltijd. Daarnaast zijn 9 educatoren regelmatig op de kinderboerderij actief, en telt de organisatie meer dan 30 vrijwilligers.

Jaarlijks bezoeken circa 30.000 mensen de kinderboerderij, waaronder 5.000 schoolkinderen in klas. Ze komen vaak van de stad Antwerpen maar ook bijvoorbeeld de Kempen. Op de boerderij zijn onder meer enkele varkens, koeien, paarden, schapen, geiten en kippen. Niet-neerhofdieren vind je er niet. De boerderij telt ook een moestuin. Doel is de stadse burger te informeren en enthousiasmeren over de landbouw.

Kinderboerderij Rivierenhof verwelkomt jaarlijks circa 30.000 bezoekers.
Kinderboerderij Rivierenhof verwelkomt jaarlijks circa 30.000 bezoekers. - Foto: JCB

Lees ook in Actueel

Nieuwe voorzitster Groene Kring bespreekt landbouwtoekomst met minister Brouns

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft maandagnamiddag 22 april samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (cd&v) en de Tongerse schepen An Christiaens (cd&v) een bezoek gebracht aan het ouderlijke varkens- en akkerbouwbedrijf van Justine Arkens in Borgloon. De nieuwe voorzitter van Groene Kring, de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector, had de 3 politici uitgenodigd om tijdens een rondleiding op het bedrijf te hebben over de toekomst van jonge boeren.
Meer artikelen bekijken