Startpagina Actueel

Vijf plattelandsprojecten en een half miljoen investeringen voor het Haspengouwse platteland

Waterbeheer, een belevingsvol buurtplein, efficiënt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, bodembeheer en een educatief project rond fruit zijn de thema’s van vijf plattelandsprojecten in kader van Leader die samen 530.000 euro zullen investeren in Haspengouw. Dat heeft de Plaatselijke Groep Haspengouw beslist.

Leestijd : 3 min

"De projecten dragen één voor één bij tot de kwalitatieve en duurzame ontwikkeling van het platteland. Europa, Vlaanderen en de Provincie Limburg leggen hiervoor in totaal meer dan 340.000 euro cofinanciering op tafel," aldus Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en voorzitter van de Plaatselijke Groep Haspengouw.

In het eerste project Biodivers waterbeheer voert het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren i.s.m. de provincie Limburg structuurwerken uit om de waterafvoer in de vallei van de Lerebeek (Hoeselt – Borgloon) te vertragen.

Er worden kleine meanders aangelegd en dood hout in de beek aangebracht zodat waterplanten de kans krijgen om te groeien. "De aanwezigheid van waterplanten zal naast waterzuivering ook voor minder drainage in de vallei zorgen en de biodiversiteit in Haspengouw verhogen", aldus gedeputeerde Inge Moors. Het project is goed voor een investering van 125.000 euro, waarvan 20.800 euro cofinanciering.

In het centrum van Nerem werd een zijloop van de Jeker geherwaardeerd. De stad Tongeren wil in het project Belevingsvol buurtplein Nerem het belang van water en de lokale waterlopen extra benadrukken. De omgeving van het Neremsplein wordt daarvoor ingericht als belevingsvol buurtplein en als ontmoetingsplek voor de buurt en passanten. "Educatieve elementen moeten ervoor zorgen dat de waterbeleving centraal staat en dat het buurtplein kan aansluiten op het Natuurreservaat De Kevie. Zo zal ook een breder publiek kennis kunnen maken met de groen-blauwe verbinding en het belang ervan", meent gedeputeerde Inge Moors. Dit project, goed voor meer dan 41.000 euro, kan rekenen op bijna 27.000 euro aan ondersteuning.

In het project Minder gewasbeschermingsmiddelen in de beek? Het kan. wil Proefcentrum Fruitteelt de problematiek rond gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater aanpakken. Het project richt zich specifiek op lokale puntvervuiling en spuitdrift. Met het project wordt 230.000 euro, waarvan 149.000 euro cofinanciering, geïnvesteerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Via demonstraties o.a. van de biofilter en een mobiele vul- en spoelplaats worden fruitboeren en akkerbouwers geïnformeerd en gesensibiliseerd.

Verder wordt het een efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het verminderen van driftreductie door geavanceerd boomgaardspuiten behandeld. Ook de mate waarin voorbehandeling van de spuitoplossing, de efficiëntie kan verbeteren wordt onderzocht. "Het toepassen van nieuwe technieken en inzichten levert ons milieu maar ook de landbouwer voordeel op. Die zal bij minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen heel wat kunnen besparen", benadrukt gedeputeerde Inge Moors.

Het Limburgse praktijkcentrum voor de akkerbouw PIBO-campus zal in het project C-klimaat landbouwers dan weer sensibiliseren rond een goed bodembeheer. Het project, goed voor 106.000 euro investeringen waarvan 69.000 euro cofinanciering, reikt hiervoor technieken rond precisielandbouw aan en technieken die bijdragen aan het behalen en het behoud van een goed koolstofgehalte. Eén daarvan is het variabel toedienen van compost rekening houdend met de variatie in organische stof binnen een perceel. Hiervoor worden verschillende demopercelen aangelegd zodat landbouwers met eigen ogen de resultaten hiervan zien en deze technieken kunnen beoordelen.

"Bodems met een goede bodemkwaliteit zijn veerkrachtiger en beter bestand tegen klimaatverandering, nutriëntenverliezen, ... Het belang van een goed bodembeheer en een goed koolstofgehalte beperken zich dus niet tot de landbouw", stelt gedeputeerde Inge Moors.

Tot slot wil het project Educatief pakket fruitbelevingscentrum in de stroopfabriek schoolkinderen terug in contact brengen met het Haspengouws fruit en de verwerking ervan. Dankzij 26.700 euro aan cofinanciering kan de Stad Borgloon 41.000 euro investeren in een educatief lespakket dat ervoor zorgt dat een bezoek aan het Fruitbelevingscentrum beter vanuit de leerdoelen rond wetenschap & techniek, natuur en mens en maatschappij kan gebeuren.

"De installaties bieden een unieke leeromgeving om te ervaren op welke manier de fruitteelt vandaag en in het verleden bepalend is voor de regio, hoe de sector verbonden is met andere regio's en welke uitdagingen er op sociaal- economisch en technisch- wetenschappelijk gebied zijn. Het ontdekkend en onderzoekend leren verkleint de kloof tussen landbouwers en plattelandsgebruiker", besluit gedeputeerde Inge Moors.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken