Momenteel zijn er in ons land 136 wijnbouwbedrijven geregistreerd. De helft beschikt over een oppervlakte kleiner dan een ha met een gemiddelde van 0,41 ha. De vijf belangrijkste wijnregio's in ons land zijn Limburg (Maasvallei en Haspengouw), Vlaams-Brabant (Hageland), West-Vlaanderen (Heuvelland), Namen en Henegouwen (Samber- en Maasbekken). Hier werd in 2018 meer dan 80 procent van de Belgische wijn geproduceerd. Wat de provincies betreft scoorde Henegouwen (562.210 liter) het beste, gevolgd door Limburg (376.549 liter) en Namen (267.145 liter).
In 2018 werd in ons land in totaal 1,98 miljoen liter wijn geproduceerd, wat een recordhoeveelheid was voor ons jaar en een verdubbeling in vergelijking met het jaar voordien. In 2018 werd gemiddeld 52 hl wijn geproduceerd per ha, tegenover 27 hl in 2017. "De verdubbeling doet vermoeden dat er nog een aanzienlijke marge voor vooruitgang is in de geproduceerde hoeveelheden", aldus Ducarme. In 2018 werden vooral schuimwijn (40%) en witte wijn (40%) aangemaakt, gevolgd door rode wijn (17%) en roséwijn (3%).