Startpagina Akkerbouw

Phytofar-prijs voor impactmeter pcfruit

Phytofar heeft onderzoekers van Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) beloont met de professionele prijs. Het gaat om Femke De Vis, Tim Beliën en Dany Bylemans. Samen maakten ze een impactmeter: een volgens Phytofar duidelijke en gemakkelijke tool die de impact van het toedienen van een gewasbeschermingsmiddel op alle relevante nuttigen in de boomgaard weergeeft, rekening houdend met het tijdstip van toepassing en de nawerking van de middelen.

Leestijd : 3 min

Deze week reikte Phytofar - de Belgische vereniging van de fytosector - alweer de tiende keer haar tweejaarlijkse prijzen uit aan onderzoeksteams en een doctoraat voor hun innoverend werk. De winnaars van de wetenschappelijke en de professionele prijs krijgen elk een cheque ter waarde van 7.500 euro. De prijs voor het doctoraatswerk bedraagt 1.500 euro. Dit jaar stuurden 16 teams een project in waarbij ze op zoek gingen naar oplossingen om de Belgische landbouw zo duurzaam mogelijk te maken.

De jury van het Phytofar Instituut selecteerde de winnaars naar eigen zeggen op basis van hun kwaliteit, originaliteit en hun bijdrage aan een duurzame landbouw.

De winnaard van de prijzen op een rij, met Femke De Vis rechts van het midden.
De winnaard van de prijzen op een rij, met Femke De Vis rechts van het midden. - Foto: Phytofar

Professionele prijs

De professionele prijs wordt toegekend aan het project ‘IPM optimaliseren: de impactmeter voor neveneffecten op nuttigen in de boomgaard’, van Femke De Vis, Tim Beliën en Dany Bylemans van pcfruit. Fruittelers hebben volgens pcfruit nood aan een website die alle betrouwbare gegevens over nuttige organismen en de neveneffecten van gewasbeschermingsmiddelen op deze nuttigen verzamelt.

Daarom ontwikkelde de organisatie de impactmeter. Het is volgens de jury een duidelijke en gemakkelijk toegankelijke tool. Volgens onderzoekster Femke De Vis biedt de impactmeter een concrete leidraad aan hardfruittelers voor een optimaal geïntegreerd beheer waarbij een minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en een maximaal behoud van nuttigen centraal staat. "Onze fruittelers kunnen zo toonaangevend worden in geïntegreerde bestrijding en een voorbeeld zijn voor andere landen!"

Wetenschappelijke prijs

De wetenschappelijke prijs wordt toegekend aan het project ‘Combinatieteelt van tarwe en wintererwten: een mogelijkheid om rotaties te diversifiëren voor een duurzame en milieuvriendelijke landbouw’, ingediend door Jérôme Pierreux, Pierre Delaplace, Benjamin Dumont en Bernard Bodson van de "Unité de Phytotechnie des régions tempérées" van ULg-Gembloux Agro-Bio Tech.

De jury concludeert dat het gaat om een innovatief, betrouwbaar en duurzaam gewas met een hoge opbrengst en kwaliteit, een aanzienlijke vermindering van de productiemiddelen, gegarandeerde afzetmogelijkheden en bovenal winstgevend voor de actoren in de sector, werd recent ontwikkeld. De combinatieteelt van wintertarwe en winterse eiwitrijke erwten, die samen gezaaid en geoogst worden, is hiervoor volgens de jury uiterst geschikt.

Volgens wetenschapper Jérôme Pierreuxmaakt dit gewas het mogelijk om een zekere en duurzame productie te hebben van hoeveelheden droge stof die gelijkwaardig zijn aan die van de twee zuivere gewassen, door het verbeteren van de eiwitopbrengst. "Gezien het beperkte aantal werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen dat voor zowel granen als erwten is goedgekeurd, is het belangrijk om te kiezen voor goede rassen. Optimale prestaties en voedselveiligheid kunnen worden gegarandeerd, door minder dan de helft van de stikstofbemesting en gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen die normaal in de zuivere teelt zou gebruikt worden."

Doctoraatsprijs

De doctoraatsprijs wordt toegekend aan Géraldine van Aubel (promotor Pierre Van Cutsem) van de Universiteit van Namen voor haar doctoraat ‘Studie van het werkingsmechanisme van COS-OGA, een nieuwe klasse van uitlokker van de aangeboren immuniteit van planten’.COS-OGA is een nieuwe biologische uitlokker van plantenimmuniteit, die schimmelderivaten (chitooligosacchariden COS) en plantencelwandderivaten (oligogalacturoniden OGA) combineert.

Het product bootst de interactie tussen planten en schimmels na en informeert plantencellen over de aanwezigheid van pathogenen. Dit proefschrift maakte het mogelijk om de moleculaire mechanismen te begrijpen die aan de grondslag liggen van de bescherming die COS-OGA biedt en om de meest geschikte planttechnologie voor COS-OGA te identificeren, om zo een hoge bescherming tegen ziekten te garanderen.

Doctor Géraldine van Aubel: "COS-OGA richt zich niet direct op de ziekteverwekker en veroorzaakt daardoor minder snel weerstand. Het heeft vele voordelen voor zowel de geïntegreerde als de biologische landbouw, zoals de afwezigheid van residuen en de wachttijd vóór de oogst."

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken