Startpagina Akkerbouw

Helft fytolicenties dreigt dit jaar te vervallen

Eind dit jaar moeten de eerste fytolicenties worden verlengd. Aangezien de meeste landbouwers een P2-fytolicentie hebben, moeten zij 4 vormingen gevolgd hebben. Voor veel boeren is er echter nog werk aan de winkel. Check op www.fytoweb.be hoever je al staat, zo weet je ook wat je te doen staat.

Leestijd : 3 min

Gewasbeschermingsmiddelen of toevoegingsstoffen gebruiken; niet iedereen mag het. Enkel mensen met voldoende kennis over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen krijgen de toelating voor gebruik, in de vorm van een certificaat, namelijk de fytolicentie. Voor professionele gebruikers, zoals landbouwers, distributeurs en voorlichters is een fytolicentie dus verplicht. Naargelang wat je nodig hebt en je job zijn er verschillende types fytolicentie (zie kader). 83% van hen hebben type P2, waaronder landbouwers. Door een bepaald aantal vormingen te volgen, kunnen zij hun fytolicentie verlengen en dus behouden.

Meeste P2-houders nog niet in orde

Voor de meeste licentiehouders is een verlenging nog niet aan de orde. In 60% van de gevallen vervalt de fytolicentie pas in november 2022. In 22% van de gevallen vervalt de licentie echter al op het einde van dit jaar. Dan gaat het over een aantal van iets meer dan 12.000 fytolicenties. 8.901 fytolicenties hiervan, zijn van het type P2. Slechts 1.413 P2-houders zijn in orde en volgden 4 of meer vormingen. Dat is slechts 16%. Dit is opmerkelijk, want voor personen waarbij de fytolicentie vervalt in 2021 en 2022 is al een groter aandeel in orde. Ook heel wat P1-fytolicentiehouders moeten nog vervolgopleidingen volgen, aangezien momenteel slechts 10% in orde is bij de licenties die in 2020 vervallen. Bij de P3-houders is al 41% in orde.

25% van de P2-houders waarvan hun fytolicentie in 2020 vervalt volgden al 2 of 3 vormingen. Hiervan ziet het Departement Landbouw en Visserij het realistisch dat ze hun 4 vormingen nog halen vooraleer hun fytolicentie vervalt. “Dit cijfer ligt opmerkelijk hoog. Het Departement, vormings- en praktijkcentra, beroepsorganisaties en ook bedrijven sensibiliseerden geregeld en via verschillende kanalen om de fytolicentiehouders bewust te maken van het aantal verplichte vormingen. Er worden bovendien ook heel wat vervolgopleidingen georganiseerd, zodat het voor iedereen zeker mogelijk is om aan het minimaal aantal vervolgopleidingen te geraken. We vermoeden dat een deel van de fytolicentiehouders pas op het allerlaatste moment zal wakker schieten. Een ander deel zal zijn fytolicentie waarschijnlijk niet meer verlengen, omdat deze blijkbaar toch geen fytolicentie nodig hebben”, vertelt Mathias Abts van het Departement.

Percentage P2-houders met een fytolicentie met vervaldatum in 2020, die vormingen  volgden.
Percentage P2-houders met een fytolicentie met vervaldatum in 2020, die vormingen volgden. - Bron: Department Landbouw en Visserij

Aantal vormingen verplicht

Fytolicentiehouders moeten vormingen volgen om op de hoogte te blijven van actualiteiten en evoluties in de sector omtrent gewasbescherming. Dat kan in de vorm van proefveldbezoeken, wintervergaderingen, opleidingen, ... Het aantal verplichte vormingen hangt af van het soort fytolicentie. Landbouwers, dus professionele gebruikers met een P2, zijn verplicht om minimaal 4 vormingen te volgen gedurende de duurtijd van de fytolicentie. Dat kan 5, 6 of 7 jaar zijn, afhankelijk van wanneer de fytolicentie is aangevraagd. Iemand met een P1, hoeft slechts 3 vormingen te volgen. Bij een P3 zijn minimaal 6 vormingen verplicht. Heb je het aantal verplichte vormingen gevolgd of meer, dan wordt de fytolicentie automatisch verlengd en hoef je dus niets te ondernemen. Zo niet, vervalt de fytolicentie.

Een jaar voor einddatum zal iedere licentiehouders op zijn uniek mailadres een bericht ontvangen vanuit de Federale Overheid met de mededeling dat zijn/haar licentie binnen exact één jaar vervalt. Hierin zal ook staan hoeveel vervolgopleidingen men nog eventueel dient te volgen voor verlenging.

Uw situatie via Fytoweb

Via www.fytoweb.be is het mogelijk om uw eigen situatie te checken. Via de tab ‘Fytolicentie’ moet je je aanmelden met je eID, en dan kom je op je persoonlijk account uit. Klik je dan verder op de tab ‘Fytolicentie’, dan vind je daar je fytolicentienummer en type fytolicentie terug, alsook de begindatum en einddatum van de geldigheid. Het fytolicentienummer bestaat uit drie delen: jaar van aanvraag, type licentie, en volgnummer. Onder de ‘status verlenging’ vind je terug of je voldoende vormingen gevolgd hebt of niet, in de vorm van een icoontje. Klik je op het icoontje, dan zie je welke vormingen je gevolgd hebt. Nadat je een vorming gevolgd hebt, duurt het gemiddeld 1 à 2 maanden vooraleer de vergadering op je persoonlijke account staat.

Kan je je niet aanmelden met een eID, dan bestaat de mogelijkheid om een kopie of overzicht van de fytolicentie te ontvangen via mail, met informatie over de fytolicentie (type, licentienummer, duurtijd) en de vormingen die je gevolgd hebt. Hiervoor moet je wel je rijksregisternummer bij de hand hebben.

Marlies Vleugels

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken