Startpagina Veeteelt

VLAM-campagne om konijn te eten krijgt tegenwind van dierenrechtenorganisaties

Daags voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de "Week van het Konijn" aftrapt, voeren een aantal dierenrechtenorganisaties net een ontradingscampagne. Ze klagen de omstandigheden aan waarin de dieren gekweekt worden. "Die zijn ronduit choquerend", klinkt het. Maar vanuit de sector wordt verbaasd gereageerd. "Vlaanderen is net een koploper in Europa als het gaat om dierenwelzijn bij konijnenkweek."

Leestijd : 3 min

Met de Week van het Konijn wil het VLAM konijnenvlees extra onder de aandacht brengen, want de consumptie ervan boert achteruit in Vlaanderen. De campagne start woensdag en loopt tot 5 februari. In samenwerking met supermarkten en slagers prijst men de troeven van konijn aan. Een reeks recepten moeten inspiratie bieden. Maar de campagne krijgt meteen tegenwind van een aantal dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganov. Zij roepen onder de hashtag #teamkonijn de Vlaming net op om géén konijn te eten.

"Of je nu graag konijnen ziet of niet, de omstandigheden waarin konijnen gekweekt worden voor vlees zijn choquerend. In kooisystemen hebben de dieren elk amper 600cm² ter beschikking, ofwel één A4 pagina", klagen de organisaties aan. "In parksystemen hebben ze iets meer plaats (800cm²), maar in beide gevallen is de vroegtijdige sterfte erg groot, mede omdat konijnen zeer stressgevoelige dieren zijn. Zo duurt hun leven maximum tien weken - terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden."

Animal Rights brengt dinsdag zelfs nieuwe undercoverbeelden uit, die het dierenleed moeten bevestigen. In kwekerijen in ons land zitten in totaal zo'n 700.000 konijnen opgesloten. "Zij zien geen daglicht, kunnen niet graven, leven boven hun eigen uitwerpselen en zijn blootgesteld aan constant lawaai van ventilatie, muziek en rammelende kooien. Dit voldoet op geen enkele manier aan de natuurlijke behoefte van deze dieren", klinkt het. De organisatie hekelt ook de "misleidende terminologie" van "parkhuisvesting".

Omdat zelfs strengere wetgeving - vanaf eind januari 2024 zijn enkel nog parkkooien toegestaan - geen soelaas biedt voor de dieren, willen de dierenrechtenorganisaties deze kweek gewoon afschaft zien. "De enige manier om dierenleed in de konijnensector een halt toe te roepen, is ervoor kiezen om geen konijnenvlees meer te eten." In de sector wordt verbaasd gereageerd op de ontradingscampagne van de dierenrechtenorganisaties. "De parksystemen bij konijnenkweek zijn er net gekomen na overleg van de sector met GAIA jaren geleden", zegt Vanessa Saenen van de Boerenbond.

Zij wijst erop dat de konijnenkweek een kleine sector is. Van de ongeveer twintig kwekers zijn er slechts drie die nog geen parksystemen gebruiken. "Maar ook zij moeten voldoen aan bepaalde regels rond dierenwelzijn. Met de parkkooien zijn we voorloper in Europa. In die kooien wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuurlijke behoeften van een konijn, zoals knaagmogelijkheden. Bovendien staat de sector ook niet stil en wordt er voort gezocht naar wat beter kan. Het is ook in het belang van de boer dat zijn dieren niet voortijdig sterven."

Wat de videobeelden van Animal Rights betreft, is het volgens de Boerenbond niet duidelijk of die in Vlaanderen zijn gedraaid. "Ze zijn zeker niet representatief voor de sector", aldus Saenen. Bij het VLAM beklemtoont men dat zijn campagne vooral de troeven van konijnenvlees in de kijker wil zetten, "zoals ook voor andere vleessoorten gebeurt" (..) "Maar het staat de consument vrij om geen konijn te eten als hij dat niet wil."

Belga

Lees ook in Veeteelt

Clarinval wil runderverkoop met Frankrijk vlot trekken

Veeteelt David Clarinval, federaal minister van Landbouw, werkt met zijn Franse collega Marc Fesneau aan het heropenen van de grenzen voor de handel in runderen. Hij hoopt binnenkort een doorbraak te realiseren voor de export naar Frankrijk voor alle Belgische runderen.
Meer artikelen bekijken