Startpagina Actueel

Mestbank deelt 700.000 euro boetes uit in nasleep van nieuwe regelgeving rond vanggewassen

Voor de verbetering van de waterkwaliteit is er een groot draagvlak in de landbouwsector. Dat vertelde Zuhal Demir (N-VA) in de commissie leefmilieu op een vraag van Steven Coenegrachts (Open VLD) over boetes door de Mestbank. Maar in de nasleep van de commotie rond de vanggewassen legde de Mestbank 1.490 boetes op voor een totaal bedrag van 684.677 euro. De helft van de boetes is lager dan 250 euro. Boeren kunnen nog een bezwaar bij de Mestbank indienen.

Leestijd : 4 min

82 % van de landbouwers heeft in 2019 de vernieuwde regelgeving rond de vanggewassen perfect nageleefd. “Dat is het beste bewijs dat er een heel groot draagvlak is bij de sector om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat stemt me, en ons allemaal denk ik, hoopvol. Ik hoop dat dit de volgende jaren verder mag groeien. Ik denk dat iedereen die waterkwaliteit wil verbeteren”, antwoordde Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) in de commissie leefmilieu in het Vlaams parlement op een vraag van Steven Coenegrachts (Open VLD).

Milieu reikt landbouw de hand

“Ik verwijs naar het Mestrapport dat hier enkele weken geleden werd voorgesteld. Ik hoef niet te herhalen dat voor het derde jaar op rij de waterkwaliteit achteruitging. Het Mestdecreet voorziet dat tegen 1 juli 2020 zal nagegaan worden of de resultaten van de waterkwaliteit in overeenstemming zijn met de Europese en Vlaamse waterkwaliteitsdoelstellingen.

Ik heb de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) opdracht gegeven om met de voorbereiding van de evaluatie te starten en zo nodig bijkomende maatregelen uit te werken. Ik reik de hand aan iedereen die een beter resultaat wil om samen stappen te zetten op weg naar een betere waterkwaliteit, en ik stel vast dat die wil er ook is”, zegt Vlaams milieuminister Zuhal Demir.

Vlaams milieuminister Zuhal Demir hoopt dat de landbouwers de positieve inspanningen verderzetten.
Vlaams milieuminister Zuhal Demir hoopt dat de landbouwers de positieve inspanningen verderzetten. - Foto: Belga

De Mestbank legde 1.490 boetes op voor een totaal bedrag van 684.677 euro. 50 procent van de boetebedragen zijn lager dan 250 euro en 99 procent van de boetes zijn lager dan 2.500 euro. Boetes lager dan 50 euro werden kwijtgescholden. Het gaat hier over 297 landbouwers. “Zij hoeven de oppervlakte vanggewassen die ze te weinig hadden in 2019, niet extra in te zaaien in 2020 en kunnen nog altijd een vanggewasovereenkomst als aanbieder afsluiten.” Er is nog een bezwaar mogelijk bij de Mestbank.

Gebruik van vanggewassen

De nieuwe reglementering werd in de eerste plaats opgezet om het gebruik van vanggewassen ruimer ingang te doen vinden en te stimuleren. “Het boetebedrag moet voldoende hoog zijn om ontradend te werken en om het economische voordeel van het niet voldoen aan deze maatregel te compenseren. Ik hoop vooral dat we geen boetes moeten heffen. 82 procent van de landbouwers heeft het goed gedaan en dat kan in de toekomst alleen nog beter worden. Natuurlijk voorziet het decreet, dat dit Vlaams parlement goedgekeurd heeft, ook administratieve boetes, en als bevoegd minister denk ik dat men de decreten ook moet naleven.”

“Ik zie in ieder geval dat meer dan 80 procent van de landbouwers hun vanggewasverplichting nakwam in 2019. Ik wil toch sterk en nogmaals benadrukken dat er in 2019 uitvoerig en met heel veel zorg gecommuniceerd werd over de uitrol van MAP 6 en in het bijzonder over de vanggewasverplichting. Via verschillende kanalen werden individuele landbouwers, consulenten en sectororganisaties door de VLM geïnformeerd.”

Vanaf eind februari 2020 komt de berekening van het doelareaal onmiddellijk beschikbaar zodra de landbouwer zijn verzamelaanvraag indient bij het Departement Landbouw en Visserij. “De landbouwer zal daarop al kunnen zien of hij op basis van zijn teeltplan zijn doelareaal zal kunnen realiseren. Is dat niet het geval, dan kan hij zo vroeg mogelijk in het seizoen een collega-landbouwer zoeken om een vanggewasovereenkomst te sluiten of om, indien mogelijk, zijn teeltplan nog wat bij te sturen.”

Teller voorzien op e-loket

Met het Departement Landbouw en Visserij zijn afspraken gemaakt om op een e-loket in een teller te voorzien. Hoe sneller de landbouwers hun aanvraag indienen, hoe sneller ze zicht hebben op de verplichting. “Dat is opnieuw een stap in de goede richting. Het feit dat zoveel landbouwers hebben gedaan wat is voorgeschreven door de regelgeving, toont aan dat er voldoende is gecommuniceerd.”

“Ik ben ervan overtuigd dat de wil er is om de waterkwaliteit te verbeteren. We moeten nu, eind februari, zo snel mogelijk communiceren. Zo kan men vroegtijdig op de hoogte zijn van wat er wordt verwacht. Nogmaals: ik besef dat het heel complex is. Je moet al een specialist zijn om te weten hoe je alles moet bemesten. Onze medewerkers van de VLM doen er alles aan om dat zo snel mogelijk bekend te maken en ook om voldoende en zo ruim mogelijk te informeren”, besluit Vlaams milieuminister Zuhal Demir. Er komt ook een overleg met Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) met betrekking tot grensgebruik bij mestverwerking.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken