Startpagina Akkerbouw

De provincie Limburg lanceert het ‘Limburgs Agro Platform’

In het provinciehuis werd het "Limburgse Agro Platform" boven het doopvont gehouden. Het platform bestaat uit een 30-tal vertegenwoordigers uit de landbouwsector, onderzoekinstellingen en hogescholen, en afgevaardigden uit de industrie. Samen gaan ze het engagement aan om de Limburgse land- en tuinbouw klaar te maken voor de toekomst.

Leestijd : 3 min

"De uitdagingen waar onze land- en tuinbouw mee kampt zijn groot en erg divers", stelt gedeputeerde voor landbouw en platteland Inge Moors. "Enkel door de krachten te bundelen en iedereen die bij de sector betrokken is aan te sporen om mee te denken en oplossingen te zoeken kunnen we hier het hoofd aan bieden."

Dankzij de inspanningen van heel wat actoren kon Limburg de afgelopen jaren knappe economische prestaties neerzetten. Om op eigen kracht te blijven groeien, is het bundelen van middelen en mensen noodzakelijk. Nadat eerder al bedrijven, kennisinstellingen en overheden werden samengebracht in sectorplatformen zoals o.a. Circulaire Economie, Energie en Creative Innovation start de provincie nu ook een Agrarisch platform.

In 2016 telde de provincie Limburg ca. 3.990 landbouwbedrijven en bedrijven actief in het zogenaamde agrobusinesscomplex. Het systeem omvat naast de akkerbouw, tuinbouw en veeteelt de agrarische toelevering en tussenhandel, de veilingen, de voedingsindustrie en de groothandel. Samen vertegenwoordigen ze in Limburg een toegevoegde waarde van bijna 750 miljoen euro.

Het agrobusinesscomplex stelt zo’n 12.600 mensen tewerk zonder daarbij de duizenden seizoenarbeiders te rekenen. "Ondanks de jaarlijkse afname van deze aantallen, tonen deze cijfers dat de sector in onze provincie nog steeds een belangrijke economische rol speelt," aldus Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw.

De sector staat evenwel voor verschillende uitdagingen. Zo ondervindt de land- en tuinbouw de gevolgen van de klimaatveranderingen, maar kan de sector anderzijds ook voor oplossingen zorgen. Daarnaast zijn er de steeds strengere milieu-eisen waaraan de land -en tuinbouw zich dient te houden. De veranderende vleesconsumptie zet dan weer druk op de vleesprijzen. Ook de fruitsector ondervindt al geruime tijd problemen door de handelsboycot van Rusland en de opeenvolgende droogteperiodes.

"Het is duidelijk dat we op een kantelpunt zijn aanbeland", stelt gedeputeerde Inge Moors. "Een moment waarop we de uitdagingen moeten omzetten naar opportuniteiten. Het Limburgs Agro Platform moet ervoor zorgen dat de land -en tuinbouw in Limburg zich verder kan ontwikkelen. Om die transformatie vorm te geven is het platform gericht op het initiëren van (ver)nieuwe(nde) partnerschappen en het uittekenen van een toekomststrategie voor de Limburgse land- en tuinbouw."

Het uitwisselen van kennis, creatieve ideeën en expertise staan dan ook in de platformwerking centraal. Op basis van de interactie worden analyses gemaakt en acties en projecten gedefinieerd die tot versterking en versnelde ontwikkeling van de sector kunnen leiden. "In de realisatie van die projecten en acties gaan we uit van subsidiariteit. De bedoeling is om het initiatief m.b.t. deze projecten zo veel mogelijk aan spelers te laten van wie dat de kerntaak is", verduidelijkt gedeputeerde Inge Moors.

In de Raadzaal van het provinciehuis werd dinsdagavond 10 maart het startschot voor dit platform gegeven. "Het is een symbolische start, met een brede groep van personen die de land- en tuinbouw in Limburg een warm hart toedragen, die ons helpt voor te bereiden op de toekomst", besluit gedeputeerde Inge Moors.

Lees ook in Akkerbouw

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Akkerbouw Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.
Meer artikelen bekijken