Onderzoeksonderwerpen
Het eiwit-onderzoeksteam in de Food Pilot op het ILVO is momenteel coördinator of deelnemer in 8 belangrijke eiwit-onderzoeksprojecten. Geert Van Royen: “Telkens hebben die een andere focus. Er zijn veel kennishiaten weg te werken die nu nog een vlotte eiwitdiversificatie bemoeilijken. Je ziet meteen dat er niet alleen maar technische kwesties op de onderzoekstafel liggen. We proberen ook duidelijkheid te brengen rond nutritioneel evenwicht, smaak- en consumentenacceptatie, invloed van verwerkingsstappen (zoals verhitten of drogen…) op de allergeniciteit en de verteerbaarheid, de ecologische of milieu-impact....”
- Meat-hybr id: Een internationaal onderzoeksproject waarin het potentieel van getextureerde of niet-getextureerde plantaardige eiwitten (erwt, pompoenpit, zonnebloempit en aardappel) onderzocht wordt als eiwit in toespijs of charcuterie. Kunnen we kookworst, salami en kippennuggets verkrijgen die (voor een deel) gebruik maken van niet-dierlijke eiwitten? De eerste uitdaging is om niet in te boeten aan nutritionele waarde en aan smaak.
- Texprosoy: Een VLAIO-project in samenwerking met KU Leuven dat specifiek focust op lokaal geteelde soja als alternatieve eiwitbron in voeding. “We beoordelen de impact op de eiwitkwaliteit als we het plantaardig eiwit uit de boon halen (extractie), en als we voedselverwerkingsstappen uitvoeren met behulp van droge en een natte extrusie.”
- Profuture: Een Europees Horizon 2020-project waarbij het potentieel van nog een andere eiwitbron, namelijk microalgen, wordt bestudeerd. Het project is een samenwerking tussen meer dan 30 partners. ILVO krijgt hier de taak om te werken op de extractie van de algeneiwitten, op het drogen ervan, maar ook op de karakterisatie van deze eiwitten, zowel op vlak van hun nutritionele waarde, functionaliteiten, sensoriek (smaak, geur, mondgevoel…), microbiële en chemische veiligheid en potentiële toepassingen in voeders en voeding.
- Valgorize: Een Interreg-onderzoek met verschillende Nederlandse en Franse onderzoekspartners naar de valorisatie van zeewier en microalgen als voedsel voor de Europese markt. Er wordt informatie verzameld rond de (technische) kweek en hoe je daarbij de smaak kan beïnvloeden. De onderzoekers bekijken ook wat de Europese consument vindt en verwacht van algen in hun voeding.
- Prometheus: Een VLAIO-project in samenwerking met VITO en diverse industriële partners, dat de mogelijkheden voor toepassingen van eiwitten, geproduceerd door specifieke micro-organismen, in voeder en voeding doorlicht. ILVO neemt als onderzoekspartner de taken op zich die verband houden met nutritionele, technofunctionele en allergene karakterisatie van het microbiële eiwit, alsook de verteerbaarheid ervan en identificatie van potentiële toepassingen in voedingsmiddelen.
- Cropexplore: Een VLAIO-onderzoek waarin samen met KU Leuven het potentieel van verschillende (bekende en minder bekende) gewassen en hiervan afgeleide grondstoffen in kaart gebracht wordt, zowel op gebied van nutritionele kwaliteiten, technologische functionaliteit en impact op product en smaak, alsook naar duurzaamheidskenmerken en economische haalbaarheid toe. Eiwitrijke grondstoffen zijn ook in dit project één van de focuspunten.
- Soy2Grow: Een VLAIO-project dat zich specifiek richt op lokaal geteelde en droog geoogste sojabonen, zowel voor humane als dierlijke consumptie. Het project wil de landbouwer ondersteunen met teelttechnisch en bedrijfseconomisch advies over soja in zijn teeltplan. De onderzoekers mikken op de verhoging van opbrengst en eiwitinhoud van de Vlaamse soja, en op een goede oogstzekerheid en een verbeterende rendabiliteit.
- Quilo: In dit VLAIO-project bundelen onderzoekers, een 20-tal pionier- en kandidaattelers, toeleveranciers en potentiële afnemers de krachten om het areaal duurzaam geteelde quinoa voor de lokale (Vlaamse) markt op korte termijn gevoelig te verhogen.
Plant protein extractielijn
“De ‘plant protein extractielijn’ behelst een uitbreiding met een pilootlijn voor het isoleren en concentreren van hoogwaardig eiwit uit diverse plantaardige grondstoffen. Er zal worden geïnvesteerd in apparatuur voor het dehullen, ontvetten, centrifugeren, decanteren, klaren en opzuiveren van plantaardige grondstoffen”, duidt minister Hilde Crevits. “Hiermee kan kennis worden gegenereerd voor het isoleren en concentreren van hoogwaardige eiwitten, wat vervolgens vertaald kan worden naar productinnovaties voor de voedingsindustrie.” Deze laatste stap kan worden gerealiseerd door de combinatie van de nieuwe lijn met de huidige piloottoestellen in de Food Pilot.