Startpagina Actueel

Belgische organisaties slaan de handen in elkaar voor biodiversiteit

22 mei is de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Meer dan 40 Belgische organisaties, waaronder natuurparken, milieuverenigingen, musea, overheden en universiteiten, slaan daarom de handen in elkaar voor een gezamenlijke campagne voor biodiversiteit. Onder de noemer #SamenVoorBiodiversiteit wil de beweging duurzame productie- en consumptiepatronen stimuleren met het oog op de volgende COP Biodiversiteit van de Verenigde Naties (VN) in 2021.

Leestijd : 2 min

De 'Internationale Dag van de Biodiversiteit' werd door de VN in het leven geroepen om de belangrijkste kwesties in verband met biologische diversiteit jaarlijks extra aandacht te geven. Aanvankelijk werd deze dag op 29 december gehouden, de dag dat in 1993 het Biodiversiteitsverdrag in werking trad. In 2000 werd de datum verplaatst naar 22 mei om de dag van de goedkeuring van de tekst van de Top van Rio in 1992 te herdenken.

De voorbije veertig jaar is volgens cijfers van het WWF zeker 60 % van alle wilde dieren op aarde uitgestorven. Menselijk toedoen ligt vaak aan de basis: verstedelijking, industriële veeteelt en overexploitatie van hulpbronnen vernietigen de leefomgeving van veel dieren. Als er niets structureels verandert, zal in 2050 nog maar 10 % van de natuur op aarde ongerept zijn, en dat is te weinig om de habitat van dieren en planten te beschermen.

#SamenVoorBiodiversiteit

Een veertigtal Belgische organisaties, onder meer universiteiten, ngo's, milieuverenigingen, dierentuinen en natuurparken, gemeenten en Waalse, Vlaamse en federale overheden slaan nu de handen in elkaar om de bescherming van de biodiversiteit te promoten. Samen vormen ze de beweging #SamenVoorBiodiversiteit.

Bedoeling is mensen aan te sporen tot gedragsverandering en duurzamere productie- en consumptiepatronen. Dat gebeurt met het oog op de volgende bijeenkomst van de VN over biologische diversiteit in 2021 in China, die ‘beslissend’ zal zijn, klinkt het. Verschillende organisaties die deel uitmaken van #SamenVoorBiodiversiteit zullen het Belgische standpunt tijdens die Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake biologische diversiteit (COP) coördineren en verdedigen. De communicatiecampagne, onder de noemer Red de biodiversiteit, samen en nu, gaat op 22 mei van start, niet toevallig op de Internationale Dag van de Biodiversiteit.

Land- en tuinbouw

Meer info op kan je vinden op de website, waar de beweging ook allerhande tips om de biodiversiteit te beschermen verzamelt.

Zo vind je in de rubriek ‘landbouwer en tuinbouwer’ onder meer de Praktijkgids Landbouw en Natuur van het departement Landbouw en Visserij.

Landbouwers leggen steeds meer bebloemde akkerranden aan.
Landbouwers leggen steeds meer bebloemde akkerranden aan. - Foto: VLM

De land- en tuinbouwsector werkt trouwens volop mee om de biodiversiteit te vergroten. Diverse Regionale Landschappen en ook de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) lanceerden de voorbije jaren al heel wat initiatieven in samenwerking met de sector. Begin 2019 bracht VLM hierover nog de brochureSamenwerken met landbouwers aan biodiversiteit, milieu en landschap – ervaringen met beheerovereenkomsten uit.

In 2019 namen land-en en tuinbouwers op een oppervlakte van meer dan 11.344 ha maatregelen voor het milieu, de natuur en het landschap in Vlaanderen.

Belga/Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Besnoitiose is nu een gereglementeerde ziekte

Veeteelt In overleg met de verschillende betrokken partijen werden recent 2 besluiten gepubliceerd om besnoitiose in België te voorkomen en te bestrijden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Meer artikelen bekijken