Startpagina Actueel

Captatieverbod in IJzerbekken wordt versoepeld

Gouverneur Carl Decaluwé versoepelt het captatieverbod. “Dankzij enkele technische ingrepen en de aanvaardbare waterkwaliteit kreeg het IJzerbekken ondertussen bijkomende bevoorrading via het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Samen met de goede opvolging van het captatieverbod stabiliseerde het peil van de IJzer.”

Leestijd : 3 min

Het waterpeil van de ecologisch kwetsbare waterlopen blijft kritisch laag. Het captatieverbod voor deze waterlopen in West-Vlaanderen blijft noodzakelijk behouden. Door technische ingrepen is er nu in enkele deelgebieden van het IJzerbekken enigszins voldoende watervoorraad opgebouwd. Vanaf vandaag is een verstandige waterinname op aangeduide locaties mogelijk. De polderbesturen bepalen deze locaties en houden er strikt toezicht. Nu zijn er veel watertransporten in het IJzerbekken. Een aantal bijkomende captatielocaties zal de druk verminderen, hoopt gouverneur Carl Decaluwé die deze beslissing tot een versoepeling nam.

Technische ingrepen

Sinds maandag 25 mei geldt een captatieverbod voor de onbevaarbare waterlopen in het IJzerbekken. Het peil van de IJzer stond immers onder de kritische grens van 2m90 TAW. Dankzij enkele technische ingrepen en de aanvaardbare waterkwaliteit kreeg het IJzerbekken ondertussen bijkomende bevoorrading via het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Samen met de goede opvolging van het captatieverbod stabiliseerde het peil van de IJzer tot 3m TAW.

IJzer2

Het captatieverbod blijft van kracht voor de ecologisch kwetsbare waterlopen in West-Vlaanderen. Dit is absoluut noodzakelijk door het te lage waterpeil. De kaart hierboven geeft een overzicht van de stroomgebieden waar het captatieverbod van toepassing is en blijft: het Blankaartbekken, de afgesneden meanders van de Leie en de Schelde en de stroomgebieden van de Poperingevaart, de Kemmelbeek, de Handzamevaart, de Rivierbeek, de Hertsbergebeek en de Bornebeek.

De komende dagen is er een verhoogde kans op neerslag in West-Vlaanderen. De aangekondigde regen zal onvoldoende zijn om het opgebouwde neerslagtekort weg te werken. De eigen strategische watervoorraden zullen wel weer aangevuld zijn. Een aantal gewassen zoals bloemkolen hebben dringend beregening op het veld nodig. Aan de bufferbekkens en de RWZI’s van Aquafin in de Westhoek staan de landbouwers nu bij momenten in de rij om water te tappen. Dit leidt tot veel watertransporten. Met een aantal bijkomende captatielocaties binnen het IJzerbekken zal deze druk verlichten.

Toezicht op naleving

In het poldergebied is de lokale waterpeilsituatie telkens verschillend. Er zijn locaties met nog steeds een te laag waterpeil om captatie toe te laten en met een toenemende verziltingsrisico. Enkel drinkwater voor het vee op de weide is er nog mogelijk en dat mag niet in het gedrang komen.

Wie water wil oppompen in het poldergebied kan dit niet zomaar. Er is een verplichte vergunning noodzakelijk, afgeleverd door het polderbestuur. De polderbesturen bepalen zelf waar en onder welke voorwaarden er water kan worden gecapteerd uit de waterlopen in hun beheer. Ook houden ze strikt toezicht op de naleving. Voor het IJzerbekken met een captatieverbod voor alle onbevaarbare waterlopen, is dit een versoepeling van het captatieverbod.

Zorgzaam omgaan met water blijft de kernboodschap. Iedereen draagt daarin bij. “We vertrouwen op het gezond verstand van elke West-Vlaming. Het zou bijzonder spijtig zijn om binnen enkele dagen opnieuw een ruimer verbod te moeten afkondigen” stelt gouverneur Decaluwé. Een overzicht van de actuele maatregelen is beschikbaar op www.west-vlaanderen.be/waterschaarste.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken