Startpagina Akkerbouw

Plantenpaspoort nog niet opgenomen in Vegaplan v3.0, maar wel in wetgeving

Sinds eind 2019 moeten alle planten bestemd voor opplant en die verhandeld worden tussen professionelen een plantenpaspoort hebben. Die nieuwe wetgeving werd nog niet opgenomen in de Vegaplan Standaard v3.0, die momenteel van kracht is. Als landbouwer moet je echter steeds aan de wetgeving voldoen, herinnert de beheerder van Vegaplan en de sectorgidsen in zijn nieuwsbrief.

Leestijd : 3 min

De nieuwe plantengezondheidsverordening, die inging op 14 december 2019, brengt vooral voor telers van sierplanten, kruiden in pot en voor telers van witloofwortels een aanpassing van de bedrijfsvoering met zich mee. Deze nieuwe wetgeving vereist dat alle planten die bestemd zijn voor opplant en verhandeld worden tussen professionelen een plantenpaspoort moeten hebben. De nieuwe wetgeving werd nog niet opgenomen in de Vegaplan Standaard v3.0, die momenteel van kracht is. Als landbouwer moet je echter steeds aan de wetgeving voldoen.

Ter ondersteuning geeft Vegaplan daarom een overzicht van de wijzigingen en een overzicht van Vegaplaneisen die belangrijk zijn om aan de wetgeving te voldoen. In de volgende versie van de Vegaplan Standaard zullen deze aanpassingen ook worden verwerkt.

Wat is nieuw in de plantengezondheidsverordening?

De nieuwe plantengezondheidswet moet de insleep van plaagorganismen bij planten voorkomen en de traceerbaarheid van planten voor opplant verzekeren. Als teler ben je niet meer verplicht om de plantenpaspoorten te bewaren als je plantgoed aankoopt, zolang de traceerbaarheid van de producten gegarandeerd is. Dit kan bijvoorbeeld door een register met de gegevens ervan gedurende minstens 3 jaar bij te houden. Verkoop je ook plantgoed (bijvoorbeeld pootgoed of witloofwortels) of planten voor opplant (bijvoorbeeld kruiden in pot) aan professionelen, dan moet je de gegevens van de afgeleverde plantenpaspoorten gedurende 3 jaar bewaren.

Aangezien vanaf nu alle planten bestemd voor opplant over een plantenpaspoort moeten beschikken, zullen meer telers de informatie van ontvangen en afgeleverde plantenpaspoorten moeten bijhouden (eis 4.1.1 in de Vegaplan Standaard).

Teelt van kruiden in pot

Teel je kruiden in pot, dan is het belangrijk te weten dat deze volgens de nieuwe plantengezondheidswet paspoortplichtig zijn, bij handel tussen professionelen. Zij beschikken namelijk over een volwaardige wortel en kunnen worden gebruikt voor opplant. In de Vegaplan Standaard v3.0 valt de teelt van kruiden in pot tot op heden onder de scope ‘Groenten versmarkt beschutte teelt’ of ‘Groenten versmarkt open lucht’ (Gvm). In deze eisen is de verwijzing naar de paspoortplicht voor kruiden in pot echter nog niet opgenomen. Om aan de wetgeving te voldoen moet je als teler van kruiden in pot ook voldoen aan de eisen 3.3.1, 4.1.8, en 4.1.9 in de Vegaplan Standaard v3.0 die van toepassing zijn voor plantgoed (zie tabel, https://www.vegaplan.be/sites/default/files/plantengezondheid_0.pdf).

Teelt van witloofwortels voor de forcerie

Als je witloofwortels teelt, dan is het afhankelijk van de bestemming van de wortels of je onder de plantengezondheidswet valt of niet. Indien je enkel witloofwortels teelt voor de eigen forcerie of je doet aan contractteelt van wortels die binnen België blijven, dan valt dit onder de productgroep ‘Industriegroenten akkerbouwmatig’ (Iga). In deze situatie verandert er dus niets ten opzichte van de vorige wetgeving.

Teel je echter witloofwortels voor de verkoop aan derden, dan zijn ze volgens de nieuwe wetgeving paspoortplichtig en worden ze in de Vegaplan Standaard als plantgoed beschouwd. In de Vegaplan Standaard v3.0 moeten daarom de volgende eisen worden gerespecteerd om in orde te zijn met de nieuwe plantengezondheidsverordening: eis 3.3.1, eis 4.1.8, eis 4.1.9, eis 4.1.11 (zie tabel, https://www.vegaplan.be/sites/default/files/plantengezondheid_0.pdf). Dit geldt ook voor contracteelt waarbij de wortels over de grens worden getransporteerd. Dit kan zijn wanneer een Belgische teler een contract heeft met een buitenlands forceriebedrijf, of wanneer een buitenlandse teler een contract heeft met een Belgisch forceriebedrijf.

Vegaplan

Lees ook in Akkerbouw

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Akkerbouw Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.
Meer artikelen bekijken