Startpagina Actueel

Landelijk Infopunt voor Vrouwen (LIV) is sterke partner voor vrouwelijk ondernemerschap

LIV, het Landelijk Infopunt voor Vrouwen, krijgt goede punten van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. “LIV is een sterke partner om het vrouwelijk ondernemerschap te ondersteunen en de vinger aan de pols te houden.” Of het nu onder het departement Landbouw of Platteland moet komen, is onduidelijk.

Leestijd : 3 min

Met steun van de Vlaamse overheid lanceerde KVLV (nu Ferm) begin 2016 het Landelijk Infopunt voor Vrouwen (LIV). “Het doel van het infopunt was om vrouwelijke land- en tuinbouwers bij te staan in de complexe wereld van het ondernemerschap en zo als eerste aanspreekpunt te dienen bij vragen of problemen”, zegt Vlaams parlementslid Joris Nachtergaele (N-VA).

Juridisch, financieel en sociaal

LIV, gestuurd door onder meer An Deneffe, informeert de vrouwelijke ondernemers rond juridische, financiële en sociale thema’s, verwijst hen door naar de juiste expert en geldt daarnaast ook als meldpunt voor problemen in de praktijk of in de regelgeving.

Uit een antwoord van Zuhal Demir, minister voor Vlaams plattelandsbeleid, op schriftelijke vragen van Joris Nachtergaele blijkt dat LIV tot begin maart 764 advies- en/of infovragen kreeg. In dezelfde periode werden 66 vormingen gegeven voor 186 vormingsuren waaraan in totaal 2.526 vrouwen deelnamen. In september 2019 werd ook gestart met huisbezoeken met advisering. “Tot begin maart hadden in dat kader 27 dergelijke huisbezoeken plaats. Er worden ook ontmoetingsmomenten, zitdagen voor vrouwen, georganiseerd.” Verspreid over Vlaanderen hadden er 4 plaats, met gemiddeld 6 bezoekers per dag.

Vlaams plattelandsbeleid

De huidige projectperiode loopt af op 31 augustus 2020. Per jaar werden vanuit het Vlaams plattelandsbeleid volgende subsidies uitgekeerd: 72.800 euro (2015), 72.800 euro (2016), 112.400 euro (2017), 76.000 euro (2018), 114.000 (2019) en voor 2020 wordt voor het einde van de periode nog het saldo van 19.000 euro betaald.

Of het Landelijk Infopunt voor Vrouwen onder het departement van minister Zuhal Demir (N-VA, Platteland, Toerisme) blijft of onder minister Hilde Crevits (CD&V, Landbouw, Economie) terecht komt, is vandaag onduidelijk. “De opzet, de doelen en de werking van LIV sluiten nauw aan bij de Vlaamse beleidsdoelen inzake Werk, Economie en Landbouw en Visserij, en minder bij de 3 hoofdlijnen van het Vlaams plattelandsbeleid voor de periode 2019-2024”, antwoordt Vlaams minister Zuhal Demir.

Bezorgdheden van elke ondernemer

“Die thema’s vallen onder Hilde Crevits, die ik eerstdaags zal contacteren”, liet minister Zuhal Demir maanden geleden optekenen. “Minister Demir heeft hierover geen contact genomen”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Het Landelijk Infopunt voor Vrouwen veroverde intussen haar plaats in landbouwmiddens. Boven alle landbouwstructuren is er steun. LIV is voor mij dus zeker een sterke partner om het vrouwelijk ondernemerschap in de land- en tuinbouw te ondersteunen. Niet het minst in coronatijden.”

Dat merkt LIV in het aantal telefoons.“De bezorgdheden die ze horen zijn de bezorgdheden van elke ondernemer: garantie van afzet van producten, prijsvorming op korte en langere termijn, beschikbaarheid van arbeidskrachten, grondstoffen en materiaal, combinatie zorg en bedrijf, mentale impact...”, zegt Hilde Crevits. Maar wie in de toekomst in zal staan voor de middelen, is vandaag niet duidelijk.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken