Startpagina Akkerbouw

Cartografische tool verbindt vraag en aanbod in teelt van biomassa

De vraag naar plantaardige grondstoffen neemt gestaag toe. Om te voorzien in de (toekomstige) behoefte aan plantaardige biomassa, moet er echter grond beschikbaar zijn. Het project New-C-Land wil marginale gronden nieuw leven inblazen via aanplantingen voor de duurzame productie van energie en materialen. De projectpartners ontwikkelden een online kaart die de onbenutte sites met biomassapotentieel en eindgebruikers van biomassa in de regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen identificeert. De kaart is nu online beschikbaar.

Biomassa van plantaardige teelten, zoals wilg, els, populier, miscanthus en hennep, wint aan belang in de productie van energie en materialen. Bioraffinaderijen en producenten van bio-energie, ecologische bouwmaterialen en textiel tonen dan ook meer en meer interesse in dergelijke grondstoffen. Om de gewassen te kunnen telen, is er echter grond nodig. Een marginale grond - een onbenut, achtergelaten of braakliggend perceel - komt daarvoor in aanmerking zonder in concurrentie te gaan met voedselproductie.

Sites met...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Tessa Avermaete: “We moeten ons voedselbeleid nog meer richten op gezonde voeding”

75 jaar Landbouwleven Zullen we er in de toekomst in slagen om meer dan 10 miljard mensen te voeden? Is de eiwitshift een oplossing? Welke rol kunnen groenten en fruit spelen in de bevordering van de volksgezondheid? Tessa Avermaete, al meer dan 20 jaar een autoriteit op het vlak van voeding en landbouw, gelooft in een duurzamer voedselbeleid gebaseerd op feiten en strategische keuzes, met een duidelijke boodschap aan de consument.
Meer artikelen bekijken