Startpagina Akkerbouw

Dringend gezocht: mannelijke hopplanten

Er zijn nieuwe Belgische hopvariëteiten nodig om de toekomst van de Belgische hopteelt te verzekeren. Daarom werken Stad Poperinge, hoptelers en kennisinstellingen Inagro, Vives en ILVO samen aan een nieuwe streekeigen variëteit. Daarvoor zijn ze op zoek naar mannelijke hopplanten. Wie een mannelijke hopplant weet staan, kan contact opnemen met Stad Poperinge en geeft de Belgische hopteelt zo een duwtje in de rug.

Leestijd : 2 min

In 2020 werd het project HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten, opgestart. Daarin wil de stad Poperinge samen met de hoptelers en kennisinstellingen Inagro, Vives en ILVO nieuwe Belgische hopvariëteiten ontwikkelen. Men zoek daarbij naar een nieuw ras van hop dat ziektebestendig is zowel als robuust qua teelt, goed presterend in de brouwerij én typisch Belgisch is. Om als veredelaar zo’n streekeigen bij-de-tijdse variëteit te bekomen, moet je veel verschillende planten hebben om een interessant kruisings- en verbeteringsschema op te stellen.

Nieuwe hopvariëteiten zijn nodig om de toekomst van de Belgische hopteelt te verzekeren. Wie een mannelijke hopplant weet staan en dat meldt, geeft de Belgische hopteelt dus een duwtje in de rug!

Hoe herken je een mannelijke hopplant?

Hop is een tweehuizige plant. Aan een hoprank zitten er dus of mannelijke of vrouwelijke bloemen. In de hopteelt planten ze enkel vrouwelijke planten. Ze vermijden net mannelijke hopplanten in de nabijheid van een hoppeveld, want de eventuele zaadvorming in de hopbellen vermindert sterk de kwaliteit van de brouwershop.

“Mannelijke planten zijn in België voornamelijk te vinden in hagen, bossen en particuliere tuinen”, zegt ILVO onderzoekster Hilde Muylle.

Hop is een sterk groeiende, meerjarige klimplant waarvan de bovengrondse delen elk jaar afsterven. De stengel is ruw (beetje stekelig snijdend), met tegenoverstaande lang gesteelde bladeren. De bladeren zijn gelobd, met 3 of 5 lobben. De hopplanten bloeien doorgaans in de tweede helft van juli, maar dat kan ook wat vroeger of later zijn.

De mannelijke bloeiwijze van een hopplant is gekenmerkt door lange, wijdvertakte trossen bloempjes.

Mannelijke hopbloemtrossen net voor bloei.
Mannelijke hopbloemtrossen net voor bloei. - Foto: ILVO

Als je gesloten hopbellen ziet (zoals onderstaande foto), dan is het de vrouwelijke bloeiwijze. Deze worden niet gezocht voor dit project!

De vrouwelijke bloeiwijze van een hopplant zijn hopbellen. Deze worden niet gezocht in het project Hopbel.
De vrouwelijke bloeiwijze van een hopplant zijn hopbellen. Deze worden niet gezocht in het project Hopbel. - Foto: ILVO

Meld jouw hopmannetje

Als je een vermoedelijke mannelijke hopplant ontdekt, maak dan een tweetal detailfoto’s van de bladstand en de bloemen. Mail deze foto’s met je naam, gsmnummer en vindplaats van de plant (gemeente en straat) naar ilvo@ilvo.vlaanderen.be. ILVO checkt de foto, en indien interessant, komen de onderzoekers ter plaatse. Het is niet de bedoeling dat zij heel de plant meenemen, eventueel wel een een stek.

Meer info? bel naar 09 272 25 00 (algemeen nummer van ILVO)

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken