Startpagina Actueel

Handelsakkoord EU-Vietnam in werking

Het handelsakkoord dat de Europese Unie en Vietnam eerder dit jaar hebben afgeklopt, trad op 1 augustus in werking. In de komende 10 jaar moet 99 % van de handel tussen Vietnam en de EU tariefvrij worden, wat het akkoord volgens Brussel ‘het meest ambitieuze handelsverdrag met een ontwikkelingsland’ ooit maakt.

Leestijd : 2 min

Het handelsakkoord tussen de EU en Vietnam kreeg in mei groen licht in het Europees Parlement. In juni gaf ook het Vietnamese parlement zijn zegen. Dat maakte de weg vrij voor de inwerkingtreding op 1 augustus.

Concreet is 65 % van de Europese export naar Vietnam nu tariefvrij. Omgekeerd gelden er geen handelsbelemmeringen meer op 71 % van de Vietnamese exporten naar de EU. In de komende 7 à 10 jaar wordt dat percentage verder opgebouwd tot uiteindelijk 99 % van de tarieven is verdwenen.

Daarnaast gaan de EU en Vietnam bepaalde productstandaarden op elkaar afstemmen en wordt de Vietnamese dienstensector opengesteld voor Europese bedrijven. Die zullen daardoor kunnen meedingen naar openbare aanbestedingen in het land.

Vietnam is na Singapore de grootste handelspartner van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) voor de EU. De goederentrafiek is elk jaar goed voor meer dan 47 miljard euro, de dienstenhandel bedraagt 3,6 miljard euro. Europa voert vooral telecommunicatieapparatuur, kleding en voedsel in vanuit Vietnam, omgekeerd importeert Vietnam voornamelijk machines, transportmiddelen, chemicaliën en landbouwproducten.

De EU ziet het vrijhandelsakkoord met Vietnam als een opstapje naar een breder verdrag met de ASEAN-regio. Voorstanders zien in de handelsovereenkomst een instrument om de sociale en ecologische vooruitgang in Vietnam te bevorderen. Het akkoord verplicht Vietnam ook om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden en wetten aan te nemen om gedwongen arbeid te bannen en de vrijheid van vereniging te garanderen. Maar volgens critici zijn er net onvoldoende spijkerharde garanties op vlak van mensenrechten, sociaal beleid, milieu en klimaat in de tekst ingebouwd. De deal is in elk geval goed nieuws voor de Vietnamese economie, die nu toegang krijgt tot een markt van meer dan 500 miljoen consumenten. Volgens de Europese Commissie zal het akkoord ook jobs opleveren in Europa. Volgens de EU gaat het om de meest ambitieuze handelsovereenkomst ooit met een ontwikkelingsland.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken