Startpagina Actueel

Captatieverboden op Kempische kanalen grotendeels opgeheven

In overleg met De Vlaamse Waterweg heeft Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters de captatieverboden opgeheven voor het kanaal naar Beverlo, de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Briegden-Neerharen. Dat geldt ook voor het kanaal Bocholt-Herentals, met uitzondering van het gedeelte tussen de kilometerpunt 0 en kilometerpunt 8 (Sint-Huibrechts-Lille, Brug 2). Ook in de provincie Antwerpen worden de verboden op de Kempische kanalen opgeheven.

Leestijd : 1 min

De captatieverboden werden ingesteld omwille van de aanwezigheid van drijflagen van toxische blauwalgen. De analyseresultaten van de recente staalnames op de waterwegen beheerd door De Vlaamse Waterweg in Limburg waren, met uitzondering van het traject tussen kilometerpunt 0 en kilometerpunt 8 op het kanaal Bocholt-Herentals, echter negatief voor de aanwezigheid van toxische blauwalgen.

De Vlaamse Waterweg adviseert daarom om de captatie- en recreatieverboden ten gevolge van de blauwalgen in Limburg en Antwerpen op te heffen. Dat advies wordt bekrachtigd door Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters met de opheffing van de captatieverboden. Het captatieverbod voor de kwetsbare waterlopen blijft wel van kracht.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken