Voedselprijzen klimmen wereldwijd hoger, alleen de FAO-vleesprijsindex blijft maar verder dalen

De FAO-vleesprijsindex, ook voor varkens, blijft dalen.
De FAO-vleesprijsindex, ook voor varkens, blijft dalen. - Foto: Belga

De FAO, de Voedsel- en Landbouworganiatie van de Verenigde Naties, brengt elke maand een rapport uit over de voedselprijzen. Een overzicht.

De FAO-voedselindex, die de internationale prijzen van de meest verhandelde voedselproducten volgt, bedroeg in oktober 2020 gemiddeld 100,9 punten, 3,1% hoger dan in september en 6 % hoger dan de waarde in oktober 2019.

De FAO-graanprijsindex klom 7,2 % ten opzichte van de vorige maand en 16,5  % boven de waarde in oktober 2019. De stijging werd voornamelijk veroorzaakt door tarweprijzen midden van de afnemende exportbeschikbaarheid, slechte groeiomstandigheden in Argentinië en aanhoudend droog weer dat het zaaien van wintertarwe in Europa, Noord-Amerika en het Zwarte Zeegebied beïnvloedde. Ook de prijzen van maïs, voedergerst en sorghum bleven in oktober onder opwaartse druk staan, terwijl die van rijst zakten.

De FAO-prijsindex voor plantaardige olie steeg in de loop van de maand 1,8  % en noteerde een hoogste punt in negen maanden, aangevoerd door stevigere palm- en sojaolieprijzen. Daarentegen zijn de prijzen van koolzaadolie matig gedaald als gevolg van de toegenomen onzekerheid over de vraag in de Europese Unie (EU) als gevolg van de recente verslechtering van de COVID-19-situatie.

De FAO-zuivelprijsindex steeg 2,2  % ten opzichte van september, waarbij kaas het meest steeg, gevolgd door magere melkpoeder, volle melkpoeder en boter. Prijsstijgingen in oktober weerspiegelden de marktverstrakking voor leveringen op korte termijn, ondersteund door een robuuste importvraag van Aziatische en Midden-Oosterse markten.

De FAO-suikerprijsindex steeg met 7,6 procent ten opzichte van september, wat grotendeels werd beïnvloed door de vooruitzichten van een lagere suikerproductie in zowel Brazilië als India, de twee grootste suikerproducerende landen ter wereld.

De FAO-vleesprijsindex daalde daarentegen met 0,5 procent ten opzichte van september, wat de negende maandelijkse daling betekent sinds januari, gedreven door de daling van de varkensvleesprijzen die gedeeltelijk de aanhoudende invloed weerspiegelen van de invoerbeperkingen die China aan Duitsland heeft opgelegd. De prijzen van rund- en pluimveevlees daalden ook, terwijl de prijzen van schapenvlees stegen door een gestage interne vraag en een laag exportaanbod.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent