Startpagina Actueel

Jenever uit België beschermd in overeenkomst tussen China en de EU

Het Europees parlement steunt een overeenkomst tussen de EU en China om de namen van 200 Europese en Chinese voedselspecialiteiten te beschermen tegen namaak. 1 van die 100 Europese namen is jenever, uit onder meer ons land.

Leestijd : 2 min

Het Parlement heeft ingestemd met een akkoord met 645 stemmen voor en 22 tegen en 18 onthoudingen, ondertekend in september 2020 tussen de EU en China om ervoor te zorgen dat honderd Europese producten in China wettelijk worden beschermd tegen namaak en misbruik van de naam van een product.

In ruil daarvoor krijgen honderd Chinese producten dezelfde vorm van bescherming in de EU. De leden kwamen overeen om de overeenkomst binnen vier jaar uit te breiden tot nog eens 175 Europese en Chinese producten.

Vertrouwen opbouwen

In een resolutie die werd aangenomen met 633 stemmen, 13 tegen en 39 onthoudingen, toonde het Parlement zich ingenomen met de overeenkomst en noemde het een ‘belangrijke oefening om vertrouwen te wekken’ tijdens de lopende onderhandelingen tussen de EU en China over een bilaterale investeringsovereenkomst .

Tegelijkertijd spreekt het Parlement zijn bezorgdheid uit over de marktverstorende praktijken van Chinese staatsbedrijven, gedwongen overdracht van technologie en andere oneerlijke handelspraktijken. Het Parlement is ook ernstig bezorgd over de gerapporteerde uitbuiting en detentie van Oeigoeren in fabrieken in China.

EU-leveranciers verliezen 60 miljard euro

In 2019 was China de op twee na grootste bestemming voor de EU-export van GI-producten, waaronder wijnen, gedistilleerde dranken en agrovoedingproducten. In 2018 en 2019 was echter 80% van de Europese inbeslagnames van nagemaakte en door piraterij verkregen goederen afkomstig uit China, waardoor EU-leveranciers 60 miljard euro verliezen, aldus de ontwerpresolutie.

LV

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken