Startpagina Actueel

Een winter zonder jumping Mechelen

Reeds enkele decennia kleurt Jumping Mechelen uw winter en de onze. Ook bij Landbouwleven ziet een winter zonder Vlaanderens Kerstjumping er totaal anders uit.

Leestijd : 6 min

De paardenpagina’s van Landbouwleven barsten uit hun voegen elk jaar begin december. Het dossier Jumping Mechelen vraagt ineens om een specifieke deadline. Er moet gezocht worden naar de uitslagen van de voorselecties van het vrij springen. Er komt een Landbouwleven Paard van het Jaar om de hoek gluren, maar eerst moet het nog verkozen worden.

De 3 Wereldbekers, jumping, dressuur en vierspan, moeten ge-updatet worden, want Mechelen is de zoveelste manche ervan. De selectie van de Landbouwleven Darco Cup moet bekeken worden en de uitslagen ervan uitgewerkt. Gelukkig zorgt de organisatie van het event elk jaar ruim op tijd voor een gedetailleerd programma, zodat de opbouw van onze artikelen een houvast heeft. We moeten op jacht naar de deelnemers, want grote namen lokken geboeid publiek.

En een paar kleurblokken in de tekst met de mening van bezoekers en exposanten geven perfect de sfeer weer. Te veel voor woorden allemaal, maar o zo intens. En dan … ineens is Jumping Mechelen er en wordt het genieten … en werken. Het coronajaar 2020 zorgde ervoor – alle pogingen van de organisatie ten spijt – dat we ons Feest voor Boer en Heer aan ons zien voorbij gaan. Hoe overleeft men dat? Lees vooral verder…

Toch een beetje Jumping Mechelen

De Kerstjumping organiseert een online Fancy Dress-competitie en stuurde daartoe een oproep de paardenwereld in. De filmpjes van maximum 2 minuten brengen een act op muziek en de winnaars ervan worden op 30 december bekendgemaakt op de Facebookpagina van Jumping Mechelen. Er wordt bovendien een online veiling georganiseerd van 2-jarige springtalenten. Auction Mechelen zal zijn onlinebiedingen openstellen van 26 tot en met 29 december.

Als de heimwee echt toeslaat, neem dan even de tijd en bezoek de website www.jumping-mechelen.com Op de homepagina kan je nagenieten van het filmpje van vorig jaar.

Bij ‘Nieuws’ kan je het archief van de vorige editie induiken en de succesverhalen van de editie 2019 nalezen. Ben je een trouwe bezoeker van het promodorp, klik dan even ‘Expo’ aan en je vindt er alle exposanten terug. Veel van hen hebben een website, die je ook even kan aanklikken om hen virtueel een bezoek te brengen. Van Aveve en Cavalor over Stephex naar De Sutter Naturally.

De nieuwe brochures aanvragen, uitkijken naar de producten die eraan komen… Dit jaar is de virtuele oplossing de redding. Aarzel dus niet om er tijd voor uit te rekken. De meeste exposanten van Jumping Mechelen zijn blijvers en hadden er zeker dit jaar opnieuw bij geweest.

Een duik in de bloedlijnen

Nadat je dit artikel in Landbouwleven las, kan je op jacht naar boeiende lectuur die uw winter kleurt. Had je als fokker ooit echt de tijd om te graven in bloedlijnen? De eerste 3 generaties in een pedigree zijn snel gevonden. Maar wat zit in de generaties ouder dan de derde? De uren vliegen voorbij als je op jacht gaat naar de diepe krochten van de bloedlijnen van jouw merries.

En net dan ontdek je misschien dat het hoog tijd is om een hengst te kiezen of om van hengst te veranderen, indien je reeds eerder een keuze maakte. Iedere paardenhouder/fokker/liefhebber zou op zijn minst een plek moeten hebben om alle folders, boeken, kranten enzoverder te stockeren en te weten dat ze er liggen voor degelijk opzoekingswerk. Wie nu zo vasthoudend was om de oude edities te bewaren, bezit een schat aan informatie.

De boeken van Bernd Eylers bijvoorbeeld, die einde jaren 90 erg in trek waren. Nu kan men ze zelfs voor veel geld verkopen op Ebay. Ze bieden inkijk in de geschiedenis en bloedlijnen van de hengsten, wiens kleinkinderen nu de pannen van het dak springen. Ze brengen informatie die je nergens tegenkomt op het internet. De oude nummers Spécial Elevage van L’Eperon zijn weliswaar een Franstalige uitgave, maar ze geven inkijk in de bloedlijnen van onze merries, waar dikwijls Frans bloed victorie kraait. Onlangs las ik in een Nederlands artikel dat we in België het immens geluk hadden om over gekoesterde, waardevolle merrielijnen te beschikken.

Wel, deze winter... bestudeer ze, koester ze en zet ze aan het werk! Meer dan anders, je hebt er immers alle tijd voor. Heb je ook nog grote stapels paardentijdschriften liggen die je maar niet kan weggooien? Gelukkig maar. Ook in deze oudere uitgaven liggen schatten aan paardenwetenschap verborgen. Over hengsten, merries, veulens, prijskampen, keuringen en alles wat reilt en zeilt in dit onderdeel van onze wereld die nooit dol draait en steeds vernieuwt.

Denk aan onze hengstenhouders

Je kan ook een lijst aanleggen van alle hengstenhouders in België en hun website bezoeken. Trakteer misschien ook de stamboeken in ons land eens op een internetbezoekje. Onze stamboeken sparen moeite, tijd noch geld om de snel evoluerende communicatie bij te benen. Nooit had je meer tijd om er werk van te maken. Er zijn gegarandeerd zaken die je miste door een gebrek aan tijd. De donkere dagen tussen kerst en nieuw lenen zich perfect voor een update.

Misschien is de tijd ook aangebroken om eens rustig over de taalgrens heen te gluren wat fokkerij betreft. Ook daar zijn boeiende paardenmensen te vinden en uitstekende merriestammen. En vergeet vooral niet dat er nog altijd kan getelefoneerd worden naar een hengstenhouder of collega-fokker. Covid-19 heeft nog niemand ziek gemaakt via de telefoon.

Onze stamboeken zijn volop aan de slag om hengstenkeuringen voor te bereiden. Bezoek dus regelmatig hun websites om bij te blijven en kennis te maken met de kandidaten. Het verloop van onze hengstenkeuringen is nog niet bekend en zal waarschijnlijk niet kunnen bijgewoond worden zoals vroeger, maar de keuringen komen er. De kandidaten zijn er, want de fokkers zaten niet stil.

We hebben de wedstrijden vrij springen hard gemist het voorbije najaar. Ghlin, Ternat enzoverder waren vaste waarden op onze kalenders. Vergeet niet dat de jonge springers er wel klaar voor waren om dit jaar te starten. Misschien kan je ze op afspraak bezichtigen bij de fokkers of vragen om een filmpje op Facebook te plaatsen.

Een winter zonder wereldbekers

Vorig jaar rond deze tijd was er Londen Olympia op tv, een zondagnamiddag met uitkijk op Jumping Mechelen. Dit jaar is er niets. Geen wereldbeker, geen Belgische paarden in de running voor de jaarlijkse finale. Maar we hebben het natuurlijk allemaal te goed en onze topruiters reisden niet de wereld rond, maar waren hard aan het werk thuis.

Gelukkig hebben we in Vlaanderen HippoTV. De mooie beelden en de zorgvuldig gekozen onderwerpen nemen ons mee naar een andere wereld. Aandacht voor de Belgische fokkerij van sportpaarden, maar ook van andere rassen. Beschouw HippoTV als een ware trooster in donkere dagen, een paardige geneugte waar covid geen vat op heeft.

Lezen is ook een sport

Het is inmiddels alweer 7 jaar geleden dat het boek Oog voor Paarden van Leo De Vos verscheen. De verslaggever bij Radio 1 en Sporza met zijn warme stem vol paardige zinswendingen stelde het boek voor in het programma De Zevende dag samen met topruiter Pieter Devos. Dat vossige duo presteerde daar uitstekend en vooral onvergetelijk.

Deze coronawinter is het moment par excellence om Oog voor Paarden opnieuw te lezen, of – wie weet – eindelijk uit de boekenkast te halen. De warme en bijwijlen kritische woorden worden door Leo gebracht op onnavolgbare wijze. Een betere kijk in een paardenziel is onmogelijk. Dus, lees, herlees het of ga er naar op zoek. In uw omgeving is er zeker iemand die het boek destijds aankocht.

Als er een lectuur is die jou door deze vreemdsoortige winter zal helpen, dan is dit het!

Patricia Borgenon

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken