Startpagina Akkerbouw

Bas Beijer: Onze witte wijn past perfect bij onze asperges

De Gelderse akker- en tuinbouwer Bas Beijer heeft standaard akkerbouwteelten als suikerbieten, graan, maïs, erwten en bonen. Bijzonder is dat hij ook veel wisselt met andere teelten om op de prijs te kunnen inspelen. Ook heeft hij bijzondere teelten als kerstbomen, asperges en druiventeelt (voor eigen wijn).

Leestijd : 6 min

Het akkerbouwbedrijf van Bas Beijer (35) uit Groesbeek (Gelderland, NL) is ontstaan uit het gezamenlijke akker- en tuinbouwbedrijf van zijn vader Theo en oom Leon Beijer. Zij begonnen dit akker- en tuinbouwbedrijf in 1982. In eerste instantie hadden ze 40 ha, later 60 ha. Beijer: “Mijn vader en oom hadden 3 hoofdteelten: asperges, aardappelen en suikerbieten.” In 2009 overleed vader Theo plotseling en kwam Bas in het bedrijf. Hij runde jaren met Leon het bedrijf. “In 2016 werd het gezamenlijke familiebedrijf opgesplitst omdat mijn neven ook meer de akkerbouwkant op wilden. Zo heeft iedereen genoeg ruimte om zijn eigen route te varen, maar kunnen we toch veel samenwerken.” Dus namen Bas en zijn vrouw Floor de tuinbouwtak met asperges over, maar ook de landwinkel en de teelt van winterwortels en kerstbomen. In totaal namen zij 30 ha over.

Welke teelt brengt meest op?

De hoofdteelten op het bedrijf Beijer zijn suikerbieten (6 ha), asperges (4 ha) en overige gewassen (20 ha). Wat Bas teelt, wisselt echter enorm, dit jaar waren erwten hoofdteelt met 8,5 ha. De erwten waren bestemd voor de conserven van Laarakker Groenteverwerking uit het Limburgse Well. De andere teelten zijn graan (10 ha), maïs en bonen.

Beeld op de landerijen met de boerderij op de achtergrond. Rondom de boerderij zijn tijdens de oorlog gliders geland tijdens de operatie Market Garden.
Beeld op de landerijen met de boerderij op de achtergrond. Rondom de boerderij zijn tijdens de oorlog gliders geland tijdens de operatie Market Garden. - Foto: DvD

De Gelderse akkerbouwer werkt dus niet met een strak bouwplan, maar kijkt heel goed welke teelten het meeste opbrengen. Bas: “Soms pakt dat goed uit, andere jaren zoals nu, hebben we wat de akkerbouw betreft minder geluk gehad, maar ach... dat is de sport. Veel verschillende gewassen is ook nog eens heel gunstig voor de vruchtwisseling natuurlijk.”

De akker- en tuinbouwer werk veel samen met zijn oom Leon en zijn neven. Daardoor heeft hij als voordeel dat hij grond kan ruilen met hen. Hij teelt dus soms de producten van zijn bouwplan op hun grond. Zijn neven telen vooral friet- en consumptieaardappelen, gele plantuien en rode zaaiuien. Hun consumptieaardappelen, Frieslanders, liggen dan ook weer in de landwinkel van Bas. Zelf teelt hij 1 ha winterwortels, ook weer speciaal voor de eigen hoevewinkel en voor collega-boerderijwinkels in de omgeving. “Door de klimaatverandering hebben we vaak een warmer najaar, waardoor schimmels meer kans krijgen. Daar worstelen we op dit moment wel een beetje mee.”

Bas heeft het geluk dat sommige van zijn zandgrondpercelen ideaal zijn voor de aspergeteelt. “Het gaat hierbij om lichte zandgrond met op zo’n meter diepte een leemlaag. Door deze combinatie is het hele mooie vochthoudende grond.” Met de teelt van asperges zijn vader Theo en oom Leon al in 1977 begonnen.

Aanleg wijngaard

In 2006 besloten Theo en Leon om een wijngaard te beginnen. In de omgeving van Groesbeek waren zij als een van de eerste wijndruiventelers actief. Bas: “We zijn begonnen met 4.000 stokken en daar proberen wij 4.000 flessen wijn van te oogsten. Dat wij met wijnproductie begonnen zijn, is vooral vanwege onze camping en de aspergeteelt. En wijn past natuurlijk perfect bij asperges.” Een van de wijnen van de Groesbeekse akker- en tuinbouwer is genoemd naar zijn overleden vader en heet Theo’s witte. “Die wijn heeft al vele prijzen gewonnen. Dat maakt ‘m heel bekend en geliefd in de streek.”

Het afgelopen jaar heeft de familie hele goede resultaten behaald met de wijn, vooral door de droge zomers. Ze hadden vrijwel geen last van rotte druiven of schimmel in de druiven. Bij de wijngaard heeft Bas een rozenbottelstruik staan als indicator voor druivenziektes. Zodra deze rozenbottel last van meeldauw op het blad heeft, dan kun je ervan uitgaan dat de druiven ook spoedig meeldauw krijgen. “Dit kun je op die manier net voor zijn door te behandelen met een beschermingsmiddel.” In de regio zitten inmiddels 6 wijngaarden die ook samenwerken. “Het is best lastig om druiven te telen, dus de beginners kunnen erg veel leren van degenen die al langer druiven telen. Er is nu ook een studieclub ‘Wijnboeren Collectief Groesbeek’. Door samen te werken, wordt de smaak van onze wijnen ook steeds beter.”

Bij de wijngaard staat een rozenbottelstruik als indicator voor druivenziektes. Zodra deze rozenbottel last van meeldauw op het blad heeft, dan zullen de druiven ook spoedig meeldauw krijgen.
Bij de wijngaard staat een rozenbottelstruik als indicator voor druivenziektes. Zodra deze rozenbottel last van meeldauw op het blad heeft, dan zullen de druiven ook spoedig meeldauw krijgen. - Foto: DvD

Veel zelf doen

Het grootste deel van de werkzaamheden op het akker- en tuinbouwbedrijf wordt zelf verricht en een klein deel wordt uitbesteed. “Bieten rooien besteden wij bijvoorbeeld uit aan een loonwerker hier in de buurt. En asperges planten en diepspitten ook.” Het aanaarden van de aardappelen en asperges, en werkzaamheden als ploegen en dergelijke doet Bas zelf. Vaste mest verspreiden, meestal champost, doet hij ook zelf, evenals het zaaiwerk en de gewasbescherming. Ook de werkzaamheden rondom de tarwe- en wortelteelt worden door de familie allemaal zelf gedaan. Ze rooien ook de kerstbomen zelf. “Globaal gesproken kun je zeggen; de werkzaamheden waar je dure machines voor nodig hebt, die besteden wij uit, de rest doen we zelf. Het voordeel is dat mijn neven een akkerbouwbedrijf hebben, waardoor we soms ook machines met hen kunnen uitwisselen.”

Aspergeteelt verbeteren

Wat de toekomst van het akker- en tuinbouwbedrijf betreft ,wil Bas vooral de aspergeteelt nog verbeteren alsook de verkoop ervan. “Ik heb nu 4 ha. Ik ga niet méér telen, maar wel proberen om de teelt te verbeteren. Ik ga trachten om teelten c.q. rassen te vervroegen of juist te verlaten zodat ik nog meer seizoenrond kan verkopen.” Dit wil hij doen door bijvoorbeeld meer tunneltjes te zetten. “Deze fungeren als een soort kasjes. Het bevordert de groei en zo kun je vroege rassen nóg eerder oogsten. Dat is wat de markt vraagt. Met de eerste zonnestralen in januari rinkelt hier de telefoon al met de vraag naar asperges, maar dat is echt te vroeg.” Door witte of juist zwarte plastic te gebruiken kun je de groei stimuleren (zwart trekt warmte aan) of juist wat remmen (wit houdt de warmte buiten het aspergebed).

De aspergevelden kleuren schitterend in de najaarszon. Bas Beijer: “De droge zomers van de afgelopen jaren waren een voordeel, de ziektedruk in de asperges was heel laag. Dus wij hebben deze teelt zelfs geheel middelenvrij kunnen produceren.”
De aspergevelden kleuren schitterend in de najaarszon. Bas Beijer: “De droge zomers van de afgelopen jaren waren een voordeel, de ziektedruk in de asperges was heel laag. Dus wij hebben deze teelt zelfs geheel middelenvrij kunnen produceren.” - Foto: DvD

Bas gaat niet inzetten op minder middelengebruik de komende jaren, dat komt volgens hem vanzelf door de steeds strengere wet- en regelgeving. “Ik moet zeggen dat de droge zomers van de afgelopen jaren daarbij een voordeel waren, de ziektedruk in de asperges was heel laag, dus wij hebben deze teelt zelfs geheel middelenvrij kunnen produceren.”

Tijdens corona zelfs meer klandizie

Verder is Beijer niet van plan om nog veel te veranderen. “Ik heb al veel particuliere klanten voor mijn producten en het is belangrijk om die klantenkring te behouden. De winkel is professioneel ingericht. Er is een sorteermachine, schilmachine en een snijmachine. We hebben alles voor een compleet menu, we maken het de klant zo makkelijk mogelijk. Service staat hoog in het vaandel. Ik heb geen webshop waar particulieren mijn producten kunnen kopen, maar wel een promotiesite (zie www.beijergroesbeek.nl).”

De familie Beijer begon al in 1977 met de landwinkel. In 2001 werd de winkel verder geprofessionaliseerd en in 2017 volgde een complete renovatie. In de ruime winkel verkoopt de familie onder meer haar eigen wijnen, winterwortels, uien, aardappels en ook veel producten van collega-boerderijwinkels uit de regio. Bas: “Wij zijn een zelfstandige winkel en werken samen met de Nederlandse keten Landwinkel. Wij verkopen dus ook producten als jam, snoep en chocolade van andere boeren uit heel Nederland.” Ondanks de Nederlandse coronamaatregelen kon de familie de winkel openhouden. Natuurlijk voldoen ze daarbij aan alle actuele verplichte maatregelen voor winkels in Nederland. “We hebben nu zelfs wat méér klandizie dan andere jaren, ik denk omdat mensen het veiliger vinden om naar onze (kleinere) winkel te komen dan naar een winkelcentrum met heel veel mensen.”

In 2017 werd de winkel compleet gerenoveerd. In de ruime winkel verkoopt de familie onder meer haar eigen wijnen, winterwortels, uien, aardappels en ook veel producten van collega-boerderijwinkels uit de regio.
In 2017 werd de winkel compleet gerenoveerd. In de ruime winkel verkoopt de familie onder meer haar eigen wijnen, winterwortels, uien, aardappels en ook veel producten van collega-boerderijwinkels uit de regio. - Foto: DvD

Extreem vroege verkoop kerstbomen

De familie heeft ook nog 1 ha kerstbomen voor verkoop aan mensen in de omgeving. “ De mensen zullen veel thuis Kerstmis vieren, dus willen ze het gezellig maken. Nog nooit eerder was er zo vroeg al vraag naar kerstbomen”, stelt Bas. Toch is hij gewoon op 1 december met de verkoop begonnen. “Met kerst moet de boom ook nog mooi zijn en dat kan eenvoudigweg niet als je hem half november al zet.” Omdat Bas al jaren mooie Easyfix standaarden verkoopt, is de vraag naar zijn gezaagde bomen groot. Er zit een conisch gat aan de onderkant, waardoor de boom letterlijk in één handomdraai op de standaard staat. “Grote voordelen zijn dat de boom altijd recht staat, je hem water kunt geven en je geen gedoe hebt met zware potgrond van een boom met kluit.” Uit de hele omgeving komen mensen naar de boerderij van Beijer om tussen de prachtig uitgestalde bomen te struinen en de mooiste te kiezen. Ook hier gaat het, net als bij de asperges, om het totaalpakket. “De klant kiest en wij halen de boom door een net, zo zijn zelfs de grootste bomen nog hanteerbaar en wij leggen de boom uiteraard bij de klant in de auto.”

Dick van Doorn

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken