Startpagina Actueel

Wereldvoedselprijzen stegen voor de 7de maand op rij in december 2020

De wereldvoedselprijzen zijn in december voor de 7de achtereenvolgende maand gestegen, onder leiding van zuivelproducten en plantaardige oliën, zo meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Leestijd : 2 min

De voedselprijsindex van de FAO bedroeg in december gemiddeld 107,5 punten, 2,2 procent hoger dan in november. Over het hele jaar 2020 bedroeg de benchmarkindex, die de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van algemeen verhandelde levensmiddelen volgt, gemiddeld 97,9 punten, een driejaarlijkse stijging en een stijging van 3,1 procent vanaf 2019, hoewel deze nog altijd meer dan 25 procent onder de historische piek van 2011 ligt.

De FAO-granenprijsindex steeg vanaf november met 1,1 procent en lag in 2020 gemiddeld 6,6 procent boven het niveau van 2019. De exportprijzen voor tarwe, maïs, sorghum en rijst zijn in december allemaal gestegen, deels vanwege de bezorgdheid over de teeltomstandigheden en de oogstvooruitzichten in Noord- en Zuid-Amerika en in de Russische Federatie. Op jaarbasis waren de exportprijzen voor rijst in 2020 8,6 procent hoger dan in 2019, terwijl die voor maïs en tarwe respectievelijk 7,6 procent en 5,6 procent hoger waren.

De prijsindex voor plantaardige olie van de FAO steeg in december met 4,7 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds september 2012. Naast de aanhoudende krapte in de grote palmolie-producerende landen werd de internationale handel beïnvloed door een sterke stijging van de exportheffingen in Indonesië. De internationale prijzen voor sojaolie stegen mede door langdurige stakingen in Argentinië die zowel de breekactiviteiten als de havenlogistiek beïnvloedden. Deze subindex was in 2020 gemiddeld 19,1 procent hoger dan het jaar ervoor.

De FAO-prijsindex voor zuivelproducten steeg in december met 3,2 procent, de 7de opeenvolgende maandelijkse stijging, waarbij alle categorieën hoger uitkwamen als gevolg van de sterke wereldwijde importvraag die werd veroorzaakt door de bezorgdheid over de drogere en warmere omstandigheden van de melkproductie in Oceanië en de hoge interne vraag in West-Europa. In de loop van 2020 lag de Dairy Price Index echter gemiddeld 1,0 procent lager dan in 2019.

De FAO-vleesprijsindex steeg in de maand december met 1,7 procent, terwijl het jaargemiddelde 4,5 procent lager was dan in 2019. De prijzen voor pluimveevlees zijn in de laatste maand van het jaar weer gestegen, dankzij de toegenomen importvraag, met name uit het Midden-Oosten, de hoge interne verkoop in de belangrijkste producerende landen en de negatieve gevolgen van de uitbraken van vogelgriep in Europa. De prijzen voor varkensvlees daalden licht onder invloed van de opschorting van de Duitse export naar de Aziatische markten als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

De suikerprijsindex van de FAO is in december met 0,6 procent gedaald, na een duidelijke stijging in de voorgaande maand. Voor 2020 als geheel was de subindex 1,1 procent hoger dan in 2019, als gevolg van een grote toename van de invoer door China en een toegenomen vraag naar geraffineerde suiker uit de Indonesische voedsel- en drankindustrie, zelfs als de opwaartse druk werd afgeremd door verbeterde productievooruitzichten in Brazilië en India.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken