Startpagina Actueel

Ruim 500 actieve dossiers bij vzw Boeren op een Kruispunt, bijna helft uit West-Vlaanderen

In 2020 waren er 532 actieve dossiers bij de vzw Boeren op een Kruispunt voor hulp- en adviesraden. Bovenop de jaarlijkse subsidie van 420.000 wordt dit jaar een bijkomende subsidie van 100.000 euro toegekend voor een specifieke opdracht. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Leestijd : 2 min

Over de werking vroeg Brecht Warnez, Vlaams parlementslid voor CD&V, meer uitleg aan partijgenoot en Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. Net als in 2020 wordt ook voor 2021 een subsidie van 420.000 euro voorzien aan de vzw Boeren op een Kruispunt.

Specifieke opdracht

Dit jaar krijgt de vzw Boeren op een Kruispunt een bijkomende subsidie van 100.000 euro voor een specifieke opdracht. Het gaat om 3 luiken:

- De aanwerving van een noodzakelijke bijkomende adviseur voor Oost- en West-Vlaanderen (70.000 euro).

- Bijkomende sessies bij de psychologen (20.000 euro).

- Preventie, sensibilisering en opleiding (rechtstreeks gericht aan boeren) (10.000 euro).

Stijging, al dan niet aan corona gelinkt

Het projectvoorstel van Boeren op een Kruispunt voor deze extra subsidie vermeldde een aantal specifieke tendensen: een sterke stijging van het aantal aanmeldingen in de varkenssector specifiek, maar ook algemeen in de veehouderij (34 % meer aanmeldingen in 2020 dan in 2019).

“Verder wordt ook melding gemaakt van psychosociale problemen die zich vooral bij melkveebedrijven situeren”, stelt Vlaams minister Hilde Crevits. “Een eenduidige verklaring voor de stijging is er vandaag niet. Of die al dan niet aan corona is gelinkt, is niet duidelijk.”

Navraag bij de vzw Boeren op een Kruispunt geeft aan dat zij ook geen éénduidige reden kunnen aangeven waarom dit zo is. “Volgens hen kunnen de redenen divers zijn, zoals alleen al het complexer worden van het uitoefenen van het beroep van landbouwer, waardoor sommigen niet meer weten welke richting ze uit mogen en kunnen.”

Psychosociale aspect meer aandacht

Zo worden regelgeving en vergunningen in relatie met het uitbaten van het bedrijf als belangrijke problemen geduld. “De onzekerheid die daarmee gepaard gaat, kan dan psychologische of relationele problemen met zich meebrengen. Dit alles brengt met zich mee dat de dossiers complexer worden. Het psychosociale aspect krijgt (gelukkig) ook meer aandacht in de landbouwwereld, waardoor sommige landbouwers hier ook meer open voor staan. Dit bevordert overigens alleen maar een goede ondersteuning voor bedrijf en gezin die vaak sterk met elkaar zijn verweven.”

In 2020 waren er bij de vzw Boeren op een Kruispunt 532 actieve dossiers. Een overzicht per provincie: West-Vlaanderen (235), Oost-Vlaanderen (112), Antwerpen (85), Limburg (67) en Vlaams-Brabant (33).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken