Startpagina Actueel

KU Leuven werkt hard aan systeem om geslacht van kuikens te bepalen

Een onderzoeksteam van KU Leuven, onder meer gefinancierd met een Vlaamse subsidie van 247.500 euro, is gestart met de ontwikkeling van een nieuwe bepalingsmethode in ovo (in het ei) voor de geslachtsbepaling van kippenembryo’s. Die nieuwe techniek zou gebruikmaken van een minimaal invasief principe. We lichten hier een tip van de sluier op.

Leestijd : 3 min

Vandaag worden wereldwijd jaarlijks 12 miljard kuikens van leghennenlijnen uitgebroed, waarvan slechts 50% wordt grootgebracht als leghennen voor de eierproductie, terwijl de overige 50% mannetjes zijn met een inefficiënte groei voor de vleesproductie. Miljarden gezonde dieren worden bij de geboorte gedood, wat grote ethische bezwaren oproept. Daarom is een alternatieve methode nodig om tijdens de embryonale ontwikkeling mannetjes voor te selecteren. Deze methode wordt in ovo-sexing (in het ei zelf) genoemd en maakt het mogelijk om mannetjes op een humanere manier te doden.

Voorgeschiedenis

De afdeling MeBioS van de KU Leuven heeft een lange geschiedenis in het werken aan sensortechnologieën voor agrovoedingstoepassingen en werkt al meer dan 25 jaar aan sensortechnologieën voor de beoordeling van eikwaliteit. In 2011 begon de afdeling te werken aan in ovo-sexingtechnologieën en toonde aan dat met NIR-spectroscopie een nauwkeurigheid van 98% kan worden bereikt voor eieren met alleen een bruine schaal, na 13 dagen incubatie.

Door financiering van de Vlaamse Regering werd het systeem in 2016 verder ontwikkeld en gevalideerd en vonden er verschillende gesprekken plaats met belangrijke partners uit de industrie. Uiteindelijk bereikte de technologie niet het commerciële stadium vanwege de belangrijkste nadelen van het alleen werken op bruine eieren in de schaal en de vrij late detectie (een hoge nauwkeurigheid werd verkregen op dag 13 van de incubatie).

De afdeling begon te werken aan alternatieve wegen om de knelpunten van de NIR-oplossing weg te werken. Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) verleende de groep een doctoraatsbeurs om het gebruik te onderzoeken van vluchtige stoffen die ontsnappen uit het ei tijdens de vroege incubatie. Daartoe worden snelle meetprincipes voor vluchtige stoffen ontwikkeld. Het onderzoek heeft ook de interesse gewekt van de Stichting voor Voedsel- en Landbouwonderzoek (FFAR) om een geslachtsspecifieke vluchtigheidsdetectietechniek te gebruiken om het geslacht in ovo te bepalen.

“Wij zijn dus goed toegerust om een niet-invasieve in ovo-sexingtechniek te ontwikkelen die vluchtige organische verbindingen registreert die tijdens de incubatie door de eierschaal gaan. Gespecialiseerde sensortechnologieën gebaseerd op massaspectroscopie worden gebruikt als basis om de VOC's te analyseren, en geavanceerde data-analyse wordt gebruikt om de signalen te interpreteren. De vluchtige stoffen waarvan is vastgesteld dat ze een cruciale rol spelen bij genderdiscriminatie, zullen worden gebruikt om een eigen, goedkopere sensortechnologie te ontwikkelen”, aldus de KU Leuven.

Minimale ingreep

Gezien de grote behoefte aan een nauwkeurige oplossing voor geslachtsbepaling in ovo en de sterke expertise van de MeBioS-divisie in de ontwikkeling van microscopische sensordetectoren, zijn we op 1 maart 2021 begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe geslachtsbepalingsmethode in ovo voor de geslachtsbepaling van kippenembryo's.

Dit onderzoek vormt het onderwerp van een nieuwe PhD-positie bij de Biosensorsonderzoeksgroep binnen MeBioS. De technologie zal toelaten om relevante biomerkers te bemonsteren en te identificeren/meten tijdens de embryologische ontwikkeling via een minimaal invasief principe.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken