Startpagina Actueel

Vooruitgang in labokweek van eendenlevercellen

De partners van het project ‘Foieture’ boeken vooruitgang in de kweek en opschaling van eendenlevercellen. “Ik wil van Vlaanderen echt een hotspot maken op het gebied van kennis, productie en verwerking van nieuwe eiwitbronnen, zoals de kweek van dierlijk cellen”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

Leestijd : 2 min

Onlangs gaf Vlaams landbouwminister Hilde Crevits het startschot van de Vlaamse eiwitstrategie.

Veel opportuniteiten

Deze eiwitstrategie omvat 5 strategische thema’s waaronder ‘meer nieuwe eiwitten’.

“Nieuwe eiwitbronnen, zoals de kweek van dierlijke cellen, maar ook andere bronnen zoals insecten, algen, schimmels... bieden tal van opportuniteiten voor innovatie en verduurzaming van onze eiwitproductie en -consumptie”, stelt minister Crevits.

“Ik wil van Vlaanderen echt een hotspot maken op het gebied van kennis, productie en verwerking van deze nieuwe eiwitbronnen en meer efficiëntie of nieuwe toepassingen van bestaande eiwitbronnen.

Begin januari startte het project ‘Foieture’. Het is een coöperatief bedrijfsproject, waarbij 3 voedingsbedrijven uit verschillende sectoren samenwerken met onderzoeksinstellingen om een gezamenlijk doel te bereiken.

Het doel van dit project is de ontwikkeling van een protocol om op grote schaal stamcellen van eenden te laten differentiëren tot levercellen, een vervetting van deze levercellen toe te laten en deze vette levercellen vervolgens op industriële schaal te gaan verwerken tot een paté van foie gras.

Flanders’Food beheert en coördineert het project. De uitvoering is in handen van Peace of Meat, Solina Belgium, Nauta’s Vleeswaren, KU Leuven en Bio Base Europe Pilot Plant (BBEP). Het project loopt tot eind maart 2024, maar zou door de coronapandemie alvast met 3 maanden worden verlengd.

Op dit moment wordt in het project volop ingezet op de verdere kweek en opschaling van de eendenlevercellen. De eendenlevercellen worden momenteel gekweekt op een laboschool, maar het proces moet nog worden verbeterd om de cellen efficiënt te laten groeien.

“Aan de KU Leuven maken ze vooruitgang in het optimaliseren van deze kweekcondities die een kostenefficiënte opschaling moeten toelaten en zijn ze op schema met de vereiste milestones”, somt minister Crevits de huidige stand van het project op.

Confidentialiteit onderzoek

Bij BBEP wordt er ook vooruitgang geboekt om een meer representatieve dierlijke cellijn te kweken in stirred bioreactoren in een industrieel relevante setting, en een snelle opschaling van de biomassaproductie van eendenlevercellen mogelijk te maken zodra de ontwikkeling van de cellijn de volgende mijlpaal heeft bereikt.

“Op dit moment kunnen er geen verdere details gegeven worden omwille van de confidentialiteit van het onderzoek.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken