Cristal wil overschakelen naar 100% Belgische brouwgerst en hop
We eten steeds meer met lokaal geteelde groenten en fruit, maar nu springen ook de brouwerijen mee op de kar van lokale producten. De Limburgse brouwerij Cristal engageert zich om het brouwproces steeds duurzamer te maken, en daar hoort dan ook lokale brouwgerst en hop bij. Eind juli werd het eerste veld met brouwersgerst geoogst. Volgend jaar worden de eerste Vlaamse ‘groenere’ pilsjes in de rekken verwacht.




In de zomer kan een goede pils voor de perfecte verfrissing zorgen. Bijna 70% van het bier in onze supermarkten is dan ook pils. Een bekend pilsmerk is Cristal, het merk dat in 1928 België voorzag van de eerste pils van lage gisting. En die liet dit jaar in april wel van zich horen. De brouwerij wil verduurzamen en stak als statement het pilsflesje in een ander jasje. Het strakke en herkenbare rood, wit en zwarte etiket op het flesje werd vervangen door een even simpel maar fijner en duidelijk papiertje van Cristal. Ook het blikje van Cristal kreeg een andere look aangemeten.
Belgische hop, top!
Eigen brouwgerst
Begin maart zaaide Cristal zijn eerste Vlaamse veld met brouwgerst uit in Riemst. Brouwers Maarten en Dieter Duchateau teelden samen met hun vader Philippe de brouwgerst op een stuk van bijna 1 ha groot en die werd eind juli geoogst. Samen met de brouwgerst van Wallonië, was de oogst goed voor 650 ton. Hiermee wil Cristal toch al 20% van zijn Cristal-pilsjes in de winkelrekken zien liggen tegen volgend jaar, en als alles goed gaat eind 2021. Dit betekent een doorbraak voor de brouwerij, want voorlopig komt de gerst voor de mouterij nog uit Frankrijk, de UK en Scandinavië. “Deze lokale gerst zal voldoen aan alle duurzaamheidsvereisten en wordt dus niet zomaar Belgisch, maar duurzaam Belgisch!”, klinkt het positief.
“Het is de eerste keer dat we met ons familiebedrijf brouwgerst telen en oogsten,” zegt Dieter, die bij de brouwerij werkt als teamleader Brewing & Filtration. “Het is bovendien ook wel uitzonderlijk, want brouwgerst wordt in België amper geteeld. We rekenen op een oogst van ongeveer 7 tot 8 ton. Na de oogst gaat de gerst naar Mouterij Albert in Puurs-
Familiebedrijf met plannen
Ook broer Maarten, aan de slag als operator Brewing, werkt mee tijdens de oogst: “Onze boerderij is ondertussen toe aan de 15e generatie. We verbouwen vooral tarwe, suikerbieten en fruit zoals kersen en aardbeien. Met dit gerstproject voor Cristal schrijven we een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van ons familiebedrijf. Het is fantastisch om hier samen met mijn vader en broer onze schouders onder te zetten!”
Cristal maakt ondertussen ook plannen voor de toekomst. Het doel is om uiteindelijk te brouwen met 100% Belgische gerst, maar dat is duidelijk een meerjarenproject. “We bekijken nu om op te schalen naar 3 à 4 ha met onze medewerkers. Volgend jaar zal nog een andere collega meedoen. Daarnaast lopen er contacten met een aantal landbouwers en zullen we wellicht richting 10 ha gaan in Vlaanderen. Uiteraard zijn we altijd op zoek naar nog extra partners om richting 100% Belgische brouwgerst te kunnen gaan.”