Startpagina Actueel

Liv en Boeren op een Kruispunt bundelen krachten voor welzijn boeren en boerinnen

Boeren en boerinnen kunnen met hun vragen en noden voortaan terecht bij één uniek aanspreekpunt rond welzijn. Een recente studie van het ILVO over het welbevinden in de landbouw, wees al op de hoge nood aan zo’n aanspreekpunt. De fusie van Liv en Boeren op een Kruispunt zal borg staan voor kwaliteit en brede expertise en past in de acties die Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits voorziet om het welbevinden in de landbouw te verhogen.

Leestijd : 2 min

De volgende jaren komen er zeer veel uitdagingen op de landbouwers af. Uitdagingen die hun mentaal welbevinden sterk op de proef stellen. Om alle Vlaamse land- en tuinbouwers daarbij zo goed mogelijk te begeleiden, bundelen het Landelijk infopunt voor vrouwen (Liv), een initiatief van het vrouwennetwerk Ferm, en Boeren op een Kruispunt hun krachten in één uniek aanspreekpunt voor het welzijn in land- en tuinbouw.

Vrouwen in land- en tuinbouw

Belangrijk bij de fusie is dat er aandacht zal zijn voor de aparte noden van vrouwen en mannen in de landbouw. Nik Van Gool, voorzitter van het vrouwnetwerk Ferm: “Ferm richtte het Landelijk Infopunt voor vrouwen op om tegemoet te komen aan de specifieke problemen en uitdagingen waarmee vrouwen in land- en tuinbouw kampen. Tot dan bleven deze sterk onderbelicht. Op uitdrukkelijke vraag van de boerinnen krijgt de expertise van Liv nu een bijzondere plaats in de nieuwe structuur. Boerinnen kunnen dus blijven rekenen op laagdrempelige hulp- en adviesverlening.”

Brede expertise

Het nieuwe aanspreekpunt beschikt dankzij de fusie over een brede expertise en kennis. Els Verté, directeur van Boeren op een Kruispunt: “Het aanspreekpunt is een neutrale en onafhankelijke organisatie die boeren en boerinnen zal ondersteunen met een breed aanbod. We willen boeren helpen om tijdig in te grijpen wanneer uitdagingen opdoemen en bieden hen hiervoor tools en leermomenten aan. We ondersteunen ook boeren, wanneer nodig, bij het zoeken naar oplossingen. Dit kan bijvoorbeeld via intensieve trajectbegeleiding.”

Hulp vragen

Het aanspreekpunt zal ook boeren inspireren om zelf hulp te zoeken, door de drempel hiervoor te verlagen én hun zoektocht naar hulp makkelijker te maken. Voor land-of tuinbouwers die zelf eerst mogelijke hulpbronnen willen verkennen, ontwikkelde het Liv het Agrokompas, een specifiek digitaal platform.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits vindt het belangrijk dat de krachten en de expertise gebundeld worden en investeert dit jaar 100.000 euro extra in Boeren op een Kruispunt: “Vlaanderen heeft vooral familiale landbouwbedrijven. Onze boeren en boerinnen verdienen respect. Maar we weten dat ze voor belangrijke uitdagingen staan. Dat is mentaal niet altijd gemakkelijk. Zij hebben nu één duidelijk aanspreekpunt waar ze kunnen rekenen op professionele begeleiding. Ik spoor boeren en boerinnen die in de knoop zitten, aan om hier dan ook gebruik van te maken.”

Liv

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken